субота, 14 лютого 2015 14:03

У Львівській галереї мистецтв класичне мистецтво доповнили роботами молодих митців
18

Фото: Ольга Швед

13 лютого у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького, на вулиці Стефаника 3,в усіх залах основної експозиції мистецтва ХІХ–ХХ ст. відкрили проект сучасного візуального мистецтва "Інтеграція". Традиційну класику доповнили сучасним відео-артом, аудіо-артом, інсталяцією, скульптурою та живописом.

"Мета цього проекту – зробити ставку на молодь, залучити ширше коло молоді, щоб в інноваційний спосіб допомогти їм потрактувати класичне мистецтво, показати їм сучасну мову мистецтва. Це перша наша така спроба вмонтувати сучасне мистецтво в класичне, вивчити діалог нового і старого, побачити конфронтацію поглядів контемпорі-арту і класики. Протягом трьох місяців молоді учасники проекту жили своїми роботами. Їхнє завдання було не лише створити мистецький твір, але щоб він мав прив'язку до класичних творів, які розміщені у залі, аби був діалог", – розповіла куратор проекту Христина Береговська.

У 22 залах галереї розмістили 18 проектів 14-ох учасників – молодих митців, студентів, викладачів, аспірантів Львівської національної академії мистецтв.

"Сучасними роботами ми хотіли показати статику, динаміку, адже зараз життя – це постійний рух вперед, активність, це оживляє традиційне мистецтво, привертає увагу", - додає куратор проекту Василь Одрехівський.

Проект підготували до 108-го дня народження Львівської національної галереї мистецтв, він присвячений бійцям АТО.

"Мені доводилося кілька разів за останній час бути у галереї мистецтв, і тоді були пусті зали і чутний кожен крок. Зараз тут буде багато відвідувачів різного віку завдяки цьому проектові. Моя перша реакція була: "Вау!", наступна: "Фантастика!". Проект обов'язково викличе дискусію, а там де є дискусія, там завжди будуть відвідувачі. І дорога до галереї буде протоптаною", - каже на відкритті губернатор Львівщини Олег Синютка.

Сподобався проект і метрам львівського мистецтва і викладачам Академії мистецтв.

"У світі все побудовано на діалогах, на розкритті смислів. Твори класичного мистецтва, які вступають в діалог із сучасним мистецтвом починають говорити, розкриватися. Традиційне мистецтво виходить на новий рівень", - зауважив професор, проректор львівської Академії мистецтв Роман Яців.

"За кілька днів до відкриття я чув і позитивні і негативні відгуки від різних людей про цей проект. Так вже склалося, що ми окремо сприймаємо класику, окремо сприймаємо сучасне мистецтво. А от інтеграції практично не існує. Коли я був у відомому музеї в Штудгарді – побачив прекрасну античну скульптуру воїна на колоні, справжній шедевр. Поряд сиділа жінка-прибиральниця із дуже змарнілим виглядом. Я хотів кликати охорону на допомогу, допоки не зрозумів, що це гіперреалістична скульптура. І це нормально вкладається в голові – класика і сучасність. Так само у цьому залі прекрасно співіснують інсталяція Ореста Денисенка "По законам військового часу" про АТО із відомою картиною Вайцеха Коссака "Весна 1813", - каже професор, доктор мистецтвознавства Орест Голубець.

23-річний митець Орест Денисенко зобразив інсталяцію із одягу і речей бійців АТО під назвою "По законам військового часу".

"Картина, написана 200 років тому про далеку, чужу війну не викликає в сучасного глядача болючих емоцій, сприймається дистанційно і по-філософськи. Погляд вниз, на інсталяцію, вириває із мистецької споглядальної байдужості і кидає у прірву реалій. Заставляє почути запах згарища, звуки вибухів, смороду, холоду, страху і самотності…", - пояснює Орест Денисенко.

Майже у кожному залі відвідувач може побачити сучасне мистецтв поряд із класикою. Триватиме проект "Інтеграція" два тижні.

Зараз ви читаєте новину «У Львівській галереї мистецтв класичне мистецтво доповнили роботами молодих митців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі