неділя, 20 грудня 2015 09:55

У Чигирині на Миколая з'їли 120-кілограмового гречаного вареника (відео)
14

Фото: Ірина ПАТЛАТЮК

На Миколая у Чигирині Черкаської області встановили національний рекорд – місцеві господині зварили 120 кілограмового гречаника. Пригощали смаколиком гостей чигиринського фестивалю вуличної їжі.

Біля 12.00 довкола національного заповідника "Чигирин" народні майстри займають торгові ряди. Виставляють на продаж копчену рибу, м'ясо, мед, вино, сивуху. Більшість продають сувеніри та жіночі прикраси хенд-мейд. Біля облаштованої сцени збирається кілька сотень людей. Більшість із дітьми. Чекають, коли у резиденції Богдана Хмельницького дітей вітатиме Миколай.

"Працюю у свята на ярмарках. Маю коптильню. Рибу купую. Її ловлять у Дніпрі. Якби ще й сам ловив, то не було б часу ні на що. Думаю, що добре будуть брати свинину. До мене по продукцію з Черкас приїжджають, все дуже смачне", - Василь Кострицький продає копчених лящів, сома, товстолоба. Лящів віддає за 75 грн кілограм, сома за 225 грн.
"У нас виїзна пасіка. Свято, але треба працювати. Нас запросили – ми раді. Є багато меду і медове вино. Мед від 35 до 50 гривень. Беріть акацієвий. Він найдорожчий, але дуже добрий", - каже Надія Бражник. З чоловіком Анатолієм продають мед.
Жінка років 35-ти продає горілку на чарку і бутерброди з салом. За кілька хвилин біля неї збирається гурт чоловіків.

Діти розважаються на ігровому майданчику. Тут їх веселять клоуни. Малеча грається у соломі. Старші б'ються мішками. За півгодини почесні гості та Миколай відкривають резиденцію. Миколая у гетьманську світлицю проводить Наталія Нетовкіна. Дітей з батьками пускають у будівлю групами. Кожній дитині за віршик Миколай дає гостинець – солодощі та мандарини.
"Це для дітей дуже цікаво. Не просто під подушкою щось знайти, а прийти до Миколая. Ми щороку купували дітям набори іграшок та цукерок багато. Вчора купила синам по машинці. Віддала 300 гривень. Тепер на Новий рік матимуть менше подарунків. З моєї зарплати у півтори тисячі більше не купиш. Чоловік на заробітках. Його зарплата йде на кредит за будинок", - каже місцева Віра Мельник. Чекає біля воріт резиденції, щоб провести дітей за гостинцями. Хлопчики повторюють віршики.

За дві години гостей пригощають гречаником. Він важить біля 120 кілограм.
"В житті ніколи не пробував гречаного вареника. Як його готували для мене був шок. Але це рекорд України на приготування найбільшого вареники з гречаного борошна", - оголошує на сцені представник книги рекордів України.

Рекорд встановили за довжиною смаколика – 1 метр 80 сантиметрів. На гречаник витратили біля 70 кілограм борошна, 42 кілограми сиру та 10 кілограм родзинок.
"У нас було три спроби його зварити. Перший варили як моя бабуся вчила. Він був вагою 86 кілограм. Спускали його у чан на лляному полотні. Вареник зламався. У п'ять ранку ми зробили другий вареник. Він теж не вдався. А тоді зробили великий настіл з полотна і спустили на ньому вареник у чан. Варили дві з половиною години. Найважче було витягнути. Витягували вісім чоловіків. Дев'ятим помагав батюшка з Суботова", - каже Катерина Павленко, власниця ресторану, де готували гречаник.
"Мрію, щоб Чигиринщина була б така ж популярна як Львів, Івано-Франківськ чи Одеса. Якщо таких подвижників як Катерина Вікторівна буде багато, то в нас будуть нові рекорди. Тут будуть туристи не лише з усієї країни, а й за кордону будуть їхати. Таких фестивалів нам треба п'ять на рік", - говорить Наталія Нетовкіна, з громадської організації "За процвітання Черкащини". Отримує відзнаку за організацію рекорду.
За 20 хвилин натовп розбирає вареник по шматках. Дехто бере сир з нього у пакетики. Людей пригощають борщем та киселем. Свято продовжують виступи народних колективів.

Зараз ви читаєте новину «У Чигирині на Миколая з'їли 120-кілограмового гречаного вареника (відео)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі