четвер, 19 лютого 2015 19:20

"Тиха хода", тисячі червоних маків, молитви молоді - Львів вшанував Героїв Небесної Сотні
19

Фото: Ольга Швед

19 лютого Львів вшанував Героїв Небесної Сотні. По обіді відбулась тиха хода "Ми збережемо Віру". Молодь – студенти, учні, школярі зібралися біля львівських університетів та рушили колоною через центр міста до площі перед пам'ятником Т. Шевченку на пр. Свободи.

На площу перед пам'ятником Тарасу Шевченку прийшло близько 5 тисяч осіб. Хода була справді тиха – без гасел, вигуків, плакатів. Біля пам'ятнику священнослужителі відправили панахиду та екуменічну молитву, усі разом заспівали гімн України. Більша половина учасників тримали в руках штучні квіти маку, або прикололи їх на одяг. Наприкінці панахиди молодь влаштувала флеш-моб.

"Рік тому на Майдані цинічно розпочалась розправа і вбивство над українцями, які виступили проти антиукраїнсько-бандитського режиму Януковича. За що вони виступили? Вони виступили за пільги, за блага для себе та своїх сімей? Ні. Вони виступили лише за одне єдине благо – природне, суверенне, Богом дане право бути вільною людиною на своїй рідній землі.Серед тих, хто залишився у нашій пам'яті України, є студенти Франкового університету. Це Ігор Костенко, студент географічного факультету, Богдан Сольчаник, студент історичного факультету, Сергій Кемський. Ми не забудемо їх", - виступив ректор ЛНУ імені Івана Франка, професор Володимир Мельник.

Мер Львова Андрій Садовий згадав про бійців, які воюють і загинули на Сході.

"Ми сьогодні є свідками трагедії в Дебальцево. І коли ти бачиш це, коли ти спілкуєшся з хлопцями, які там на війні, комок стоїть в горлі і говорити дуже важко. Практично всі ви були рік тому активними учасниками Революції Гідності. Всі ми хотіли швидких змін. Ми не можемо зрозуміти, чому Бог дає такі складні випробування. Я оптиміст, але розумію, що перед нами дуже важка і складна дорога. І завтрашній день залежить від кожного з нас, від нашого бажання змінити себе насамперед, від мужності бути чесним, говорити правду, мати гідність. Це так легко сказати, але не завжди легко зробити" - зазначив Андрій Садовий.

Від імені студентства Львівщини звернувся студентський мер міста.

"Як можна забирати та вбивати цвіт нації, який би творив, який би здобував для Української держави? Виявилося, що можна. Ніхто за це не покараний. І це наша перша молодіжна студентська вимога, тому що повинні бути покарані ті, хто вбивав українців. Ми рухаємо державу вперед, а стара прогнила політична система повинна або змінюватися, або відходити назад", - каже Євген Филипець.

Після панахиди присутні ділилися згадками про події річної давності, згадували знайомих та родичів, які постраждали рік тому у столиці.

"У мене вся родина була на Майдані, крім мене – бо я ще тоді була неповнолітньою. Батько отримав поранення в око, брат має забої гумовими кийками беркута, мама надихалася чорного диму – кашляє. І їх всіх дуже ображає, коли хтось каже, що Майдан нічого не досягнув. Це кажуть люди, які там не були, які звикли коритися і пливти за течією. Батько каже, що рік – це ще дуже мало, щоб щось відчути, але найбільша радість для нього – знати, що твоєю країною не керують вбивці Януковичі, Азарови, Захарченки", - каже студентка Марія Кох.

"Війна з Росією була б цього року все одно – був би чи не був би Майдан. Майдан тільки пришвидшив. Путін і при Януковичу анексував Крим, забрав Донбас, керував би нами. Тільки іншими шляхами. І ми б тоді воспротивились, так само повстали. То неминуче, як вода, як виливається з глечику, так і людський гнів", - каже пенсіонер Іван Батура.

Після промов організатори ходи запропонували приколоти свої червоні маки до величезного полотна із зображеною квіткою.

"Здавна мак – це символ жалоби за загиблими. Ми попросили дівчат, хлопців виготовити самостійно із стрічок, паперу маки, взяти їх з собою на ходу. А величезна квітка маку, яка складається із маленьких – символ загальної, всеукраїнської журби за сотнями загиблих на Майдані", - каже організатор флеш-мобу Катерина.

Завтра, 20 лютого, о 19.00 год. на площі перед пам'ятником Т. Шевченку (пр. Свободи) відбудеться акція "Свіча пам'яті". Учасники дійства з допомогою лампадок зі свічками викладуть форму Тризуба. В неділю о 15.00 год. на Личаківському кладовищі на полі почесних поховань №67 відбудеться екуменічна панахида та покладання квітів. Вперше на місці поховань буде піднято державний прапор України.

 

Зараз ви читаєте новину «"Тиха хода", тисячі червоних маків, молитви молоді - Львів вшанував Героїв Небесної Сотні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі