субота, 25 грудня 2021 05:00

Сьогодні Різдво у більшості християн світу: головні традиції свята

25 грудня християни західного обряду відзначають Різдво. Українці на державному рівні його святкуватимуть уп'яте.

До 2017-го в Україні офіційно відзначали лише Різдво 7 січня. Однак відтоді святкуємо щороку і 25 грудня. Цей день є офіційним вихідним. Цьогоріч він припав на суботу, отже у понеділок українці не працюватимуть.

Автор: pixabay.com
  Сьогодні Різдво відзначають християни західного обряду. У церквах, які живуть за григоріанським або новоюліанським календарем, пройдуть святкові служби
Сьогодні Різдво відзначають християни західного обряду. У церквах, які живуть за григоріанським або новоюліанським календарем, пройдуть святкові служби

Різдво 25 грудня відзначають католицькі та більшість православних церков, які живуть за григоріанським календарем. Зокрема, ця дата святкова для Вселенського патріархату, Грецької, Румунської, Болгарської православних церков. 25 числа святкує Різдво і церква Кіпру, Православна церква Америки, Православна автокефальна церква Албанії.

Різдво 7 січня актуальне для Православної церкви України, Грузинської, Сербської, Російської церков.

За 10 років більшість українців почнуть святкувати Різдво 25 грудня, заявив в інтерв'ю Радіо Свобода предстоятель ПЦУ, митрополи Епіфаній.

"Підтримую перехід святкування Різдва за новоюліанським календарем. Проте цей процес має відбуватися поступово", - заявив Епіфаній.

Автор: pixabay.com
  На Різдво у сім'ях прийнято дарувати подарунки одне одному
На Різдво у сім'ях прийнято дарувати подарунки одне одному

Різдво відзначають на честь народження в Віфлеємі Сина Божого у Діви Марії. Звістку про народження Ісуса Христа пастухам принесли ангели. Пізніше до немовляти прийшли волхви-мудреці зі Сходу, які з легенд заздалегідь знали про появу Месії. Дорогу до міста їм вказала яскрава зірка.

Сцена народження Христа у печері, в якій ховали худобу від негоди, стала головним символом свята, тому нині храми оформляють яслами з Ісусом, святими Дівою Марією і Йосипом, пастухами та домашніми тваринами.

Святкування Різдва починається ввечері 24 грудня, коли уся родина збирається за столом. Після появи на небі першої зірки можна приступати до святкової трапези. Стіл на Різдво накривають без жирної їжі та алкоголю. Обов'язкове місце займає кутя - традиційна страва з відварених злаків, куди додають також мед, мак та горіхи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріарх Варфоломій привітав Порошенка з річницею Об'єднавчого собору

На різдвяний стіл прийнято подавати запечену індичку з різними соусами або гуску з яблуками та капустою.

Автор: pixabay.com
  Пряники у вигляді сніжинок чи ялинок - стануть ідеальним солодким подарунком на Різдво
Пряники у вигляді сніжинок чи ялинок - стануть ідеальним солодким подарунком на Різдво

У храмах, які дотримуються григоріанського або новоюліанського календаря, сьогодні вранці будуть проводитися святкові богослужіння.

Основним символом Різдва західного обряду є вінок із ялинових гілок. Ним прикрашають вхідні двері або обідній стіл. Ще одним незмінним атрибутом свята є свічки. Найчастіше для Різдва використовують червоні або білі. Їх запалюють біля каміна, на вікні або під час вечері.

24 грудня церква згадувала преподобного Никона Сухого, який був ченцем у Києво-Печерському монастирі понад 900 років тому. Також цього дня святкували Святвечір християни західного обряду.

Святий Никон походив із знатного київського роду. Він добровільно вирішив присвятити своє життя служінню Богові. У Печерському монастирі проявив себе розумним, слухняним та здібним монахом, за переказами. У 1096 році на Київ напали половці та взяли Никона у полон. Тримали його на своїх землях в оковах та піддавали тортурам. У таких умовах монах прожив три роки. Після чого сталося диво - Никон став невидимим та був перенесений назад до Києва. Там він і помер на початку XII ст.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Різдво у більшості християн світу: головні традиції свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі