пʼятниця, 27 липня 2018 15:41

"Працюємо у 10-ти областях України", - розповіли про перспективи видобутку природного газу

"Працюємо у 10-ти областях України", - розповіли про перспективи  видобутку природного газу
На круглому столі обговорили перспективи діяльності Укргазвидобування. Фото: Оксана Княжик

"Укргазвидобування займає значну частку у валовому регіональному продукті, а також працевлаштуванні молодих фахівців, наданні робочих місць. Важливою є принципова позиція компанії в соціальних партнерських угодах".

Про це під час круглого столу заявив перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський.

"Лише за останні два роки ми за допомогою Укргазвидобування змогли інвестувати 12 мільйонів гривень в соціальну інфраструктуру. Це дороги, садочки та інші об'єкти інфраструктури, які є важливі для громад".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр пояснив, як зменшити ціни на газ

Учасники обговорили також реалізацію інфраструктурних проектів Львівщини за сприянням компанії. За останні два роки в Україні припинилося різке падіння видобутку газу. Укргазвидобування працює в 10-ти областях України. Компанія переоснащує галузь, залучає до співпраці провідні гозовидобувні компанії світу.

"Ми працюємо у 10-ти областях України і Львівська область у нас найбільш безпроблемна, - каже директор із земельних відносин АТ "Укргазвидобування" Володимир Соколовський. - Це та область, в якій ми не відчуваємо спротиву чи нерозуміння. Бачимо підтримку влади постійно. Плани в нас направлені на приріст. За півроку в регіоні нашої компанії видобуток склав 270 млн кубів. Це на 5 млн кубів більше, ніж 2017 року. Тому ми продовжуємо нарощування об'ємів".

2020 року Укргазвидобування планує вийти на видобуток 20 мільярдів кубів газу.

" Минулого року ми вийшли на видобуток 15,2 мільярда кубів газу. Це вперше за 24 роки роботи нашої компанії. Вперше минулого року ми пробурили свердловину із дебітом мільйон. Останнього разу така свердловина була пробурена 1979 року".

Компанія працює над низкою нових соціальних програм. Одна із них – це ремонт доріг місцевого значення.

"Ми зараз у кожен проект нової свердловини передбачаємо статтю витрат на ремонт доріг місцевого значення. Це дороги по маршруту руху нашого транспорту. Будемо говорити про механізм співфінансування. 33% фінансуємо ми і 66% – це фінансування органами місцевого самоврядування", - розповів Володимир Соколовський.

Угода з російським Газпромом коштувала Україні 54 млрд доларів. Її сплатили за 5 років.

" З 2009 року по 2014 рік Україна заплатила Росії за газ 54 мільярди доларів. Власний газовидобуток за цей час занепав. А Росія навпаки закуповувала сотні нових бурових верстатів , проводила геологорозвідку, - розповідає директор філії ГПУ "Львівгазвидобування" Олександр Сендега. - Але компанії із 2015 році вдалося не лише зупинити падіння видобутку, а й розпочати нарощування. Цього року ми плануємо і рухаємось в цих темпах – 7% росту до минулого року. Зазначу, що за червень і липень ми вже маємо 9% приросту до відповідних місяців минулого року із видобутку газу. Це свідчить про те, що ми маємо ресурс, окрім того ми ще не вийшли на буріння нових площ, в тому числі в Карпатах. Ми перші будемо започатковувати транспортування газу автомобільним транспортом для того, щоб дослідити нові родовища. Також ми сьогодні займаємось інтенсифікацією видобутку"

Видобутий підрозділами Львівгазвидобування газ від цього року є джерелом поповнення місцевих бюджетів.

"При підтримці місцевих органів влади, а вони зацікавлені матеріально, адже 5% залишається на території області, при об'ємах росту і перевиконанні наших планів по видобутку газу, рентні платежі дадуть можливість серйозно перевиконувати місцеві бюджети, а ці кошти скеровувати на потреби місцевих громад. Цього року у Львівській області у під'їзні дороги, які потребують заїзду техніки, інвестували 50 мільйонів гривень. Ми сьогодні йдемо на зустріч у питанні спіфінансування будівництва доріг"

Укргазвидобування працює й в екологічному напрямку. Розробляє проекти аналізу води, повітря та ґрунту, перехід на безамбарний спосіб буріння, утилізації відходів.

"Наше завдання - забезпечити екологічність виробництва, - каже Іван Іванець, еколог Укргазвидобування. - Екологічна програма, затверджена Головою компанії нашого правління базується на партнерських відносинах з громадами, дотриманні законодавства, міжнародних угод та стандартів у сфері видобування. Нашим принципом є об'єктивність та відкритість екологічної інформації. Ми здійснюємо перед- та післямоніторинг довкілля та надаємо результати землекористувачам. Також реагуємо на звернення від громадян, якщо вони мають зауваження до діяльності підприємства. Наступний принцип роботи — це постійне вдосконалення. Ми плануємо створити систему екологічного управління, яку буде очолювати Голова правління".

В Україні підготували 44 родовища газу, загальні запаси яких складають 150 мільярдів кубометрів газу, для продажу через електронні аукціони.

Зараз ви читаєте новину «"Працюємо у 10-ти областях України", - розповіли про перспективи видобутку природного газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі