пʼятниця, 20 травня 2022 14:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Під Харковом збирають тіла вбитих російських окупантів
5

У звільненому селищі Мала Рогань у Харківській області збирають тіла вбитих російських загарбників.

Зокрема, їх знаходять у вигрібних ямах, на городах та лісосмугах. Про це повідомляє Суспільне.

Частину вбитих застрелили свої ж за дезертирство або відмову воювати. Місцеві мешканці показали українському офіцеру Оперативного угруповання військ "Харків" Антону Іваннікову, де знайти одну з могил. Прикопане тіло лежало у дворі приватного будинку ще з кінця березня, коли село вдалося відбити.

Імовірно, мешканці зробили табличку на могилі окупанта з його даними: "Намчал Артыш Оолович, 22.07.1998, Республика Тыва".

Копачі знайшли в могилі також бронежилет, каску й банківську картку, за якою можна ідентифікувати особу. Мертвого окупанта положили до білого мішка.

На узбіччі однієї з вулиць знайшли російську форму, на бірці якої прізвище Гусєв Є. С. Українські військові зазначили, що ця річ може вказати на належність до певної військової частини.

"Ми збираємо всі документи, шеврони, картки. Надалі це допоможе нам з'ясувати, який військовослужбовець із якої бригади перебував у цьому населеному пункті", - наголошують захисники.

Після цього тіла ворогів знайшли в колодязі поблизу приватного будинку. В одного з них були зав'язані за спиною руки й вогнепальне поранення в голову.

На Харківщині ексгумують тіла вбитих терористів
Фото: Суспільне Харків
На Харківщині ексгумують тіла вбитих терористів
На Харківщині ексгумують тіла вбитих терористів
На Харківщині ексгумують тіла вбитих терористів
На Харківщині ексгумують тіла вбитих терористів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя у підземеллі, літаки від яких усе здригалося і "батюшка Путін" у росіян: як Харків оговтується після жорстоких обстрілів

За словами місцевого жителя, загарбника могли вбити свої ж солдати за спробу дезертирства або відмову йти в бій.

"Вони тут довго стояли. На сусідній вулиці ми знайшли яму, яка була прикопана, з п'ятьма трупами… Яма була засипана й спалена, з російськими військовими. Я можу пояснити це одним: цих дезертирів скинули в яму, спалили, щоб ніхто не впізнав", - сказав він.

Інший чоловік розповів, чому погодився прибирати тіла в селі.

"Батьки ж, мабуть, чекають. Як і я б на сина чекав. Кожен батько, мати - переймаються. Батькам, мабуть, хочеться знати, де вони", - розповів місцевий.

Відомо, що всі тіла російських терористів відправлять на експертизу. За особистими речами ідентифікують лише 10-15% тіл.

Упродовж трьох днів провели ексгумацію 12 загарбників. Їх можуть обміняти на загиблих українських захисників або на полонених.

Російські терористи продовжують атакувати Харків і область. За минулу добу ворог обстріляв із реактивних системам залпового вогню "Смерч", "Ураган" і "Град" Київський, Салтівський та Олексівський райони міста. У ніч проти 20 травня російський снаряд влучив у приватний будинок у Дергачах. У селі Мала Данилівка від удару окупантів загорілися гараж і авто.

Зараз ви читаєте новину «Під Харковом збирають тіла вбитих російських окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі