середа, 08 червня 2022 14:19

Під Львовом відкриють сквер на місці сміттєзвалища: відходи консервують за спеціальною технологією
6

Сміттєзвалище у Великих Грибовичах під Львовом доводять до ладу - вже на 75% закінчили технічну консервацію відходів. Після цього там планують створити сквер.

Зараз тривають роботи, які планували закінчити в липні цього року, повідомляє "Твоє місто".

На сміттєзвалищі поблизу Львова майже закінчили технічну рекультивацію
Фото: Твоє Місто
На сміттєзвалищі поблизу Львова майже закінчили технічну рекультивацію
На сміттєзвалищі поблизу Львова майже закінчили технічну рекультивацію
На сміттєзвалищі поблизу Львова майже закінчили технічну рекультивацію
На сміттєзвалищі поблизу Львова майже закінчили технічну рекультивацію

Але через воєнний стан терміни перенесли до осені. Доти полігон мають повністю вкрити мембраною - захисним екраном, крізь який не проникатиме дощова вода. Так мають зменшити утворення нових інфільтратів, які забруднюють навколишні ґрунти та воду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Здатне витримати бомбовий чи ракетний удар будь-якої сили: у Рівному осучаснять укриття часів Другої світової

На сміттєзвалищі вже на 96% виконали перепрофілювання відходів на території полігону, на 71% змонтували трубопровід для системи збору і дренажу фільтрату, на 99% здійснили рекультивацію двох фільтраційних озер.

Після накриття захисним матеріалом полігон засипатимуть родючим шаром. Надалі передбачається біологічна рекультивація, що включає створення зелених насаджень.

Після закінчення робіт на цьому місці планують відкрити сквер для відпочинку місцевих жителів. Однак коли задум реалізують - невідомо. Перед цим мають провести громадські обговорення.

Львівський полігон твердих побутових відходів відкрили майже 60 років тому. Зазвичай такі інженерні споруди захоронюють через 20-30 років. Люди, будинки яких розташовані поблизу сміттєзвалища, розповідають, що не використовують питну воду вже 10 років.

Відновлення полігону у Великих Грибовичах входить до комплексного плану вирішення проблеми відходів у Львові.

На полігоні запрацювала біогазова електростанція, що забезпечить "зеленою" електрикою майже735 господарств. Станція вироблятиме понад 2 млн кіловат на рік, заміщуючи 80 тис. кубометрів природного газу.

2020 року запустили проєкт рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, який передбачає два етапи. Технічний етап триватиме до 2022-го, біологічний - з 2022 по 2025 рік. Спершу полігон накриють спеціальним захисним екраном, щоб запобігти утворенню фільтратів. Далі планують територію покрити 30-сантиметровим шаром родючого ґрунту, висіяти траву, посадити чагарники, кущі і дерева. На місці колишнього сміттєзвалища постане красивий сквер. Загальний кошторис робіт із рекультивації Грибовицького сміттєзвалища становить понад €17 млн.

Зараз ви читаєте новину «Під Львовом відкриють сквер на місці сміттєзвалища: відходи консервують за спеціальною технологією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі