понеділок, 25 червня 2018 17:57

Не стало останнього політв'язня СРСР

Не стало останнього політв'язня СРСР
Богдан Климчак помер на 81-му році життя. Фото:gdb.rferl.org

У Львові на 81-му році життя помер український політв'язень Богдан Климчак.

Свого часу він був останнім радянським політичним бранцем, якого утримували в таборах СРСР. Про це пише "Форпост".

Богдан Климчак народився 22 липня 1937-го в селі Себечів на Львівщині. Уперше за ґрати потрапив у 20 років —наступного дня після закінчення навчання у Магаданському гірничому технікумі. На Далекому Сході відбувала заслання вся його родина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенцов голодує 43-й день: адвокат довів, що у в'язня українське громадянство

Вдруге його засудили 18 червня 1979-го – до 15 років таборів суворого режиму і 5 років заслання. У звинуваченні зазначалося: "Проводив антирадянську агітацію і пропаганду, зрадив батьківщину".

Загалом Богдан Климчак відбув за ґратами 17 років і 40 днів. Крім цього, ще 8 років — на спецпоселенні. Серед його співв'язнів були ідеолог ОУН Петро Дужий, Герой України Степан Хмара, відомий російський демократ Сергій Ковальов. Під час ув'язнення у Мордовії у сусідній з ним "зоні" карався Василь Стус.

1990-го постановою пленуму Верховного Суду УРСР засудження Климчака за політичними статтями визнали безпідставним. Його дії перекваліфікували у незаконний перехід кордону без антирадянської мети, за який передбачені 3 роки позбавлення волі.

Отримавши свободу, Богдан Климчак демонстративно відмовився від радянського паспорта. А коли в прокуратурі йому запропонували подати заяву на реабілітацію, не зробив цього. Він пояснив відмову так: "Я не хочу отримувати подачку з рук тих, хто мене позбавляв волі за мою любов до України".
Не шанував він і сучасну політичну еліту, а нинішні націоналістичні партії України називав "колаборантами злочинної влади". 1999 року Богдан Климчак вийшов із Товариства політв'язнів та репресованих саме через співпрацю із владою.

В анексованому Росією Криму помер 76-річний активіст Сервер Караметов, який виходив на одиночний пікет на підтримку одного з лідерів кримських татар Ахтема Чийгоза.

Зараз ви читаєте новину «Не стало останнього політв'язня СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі