понеділок, 27 жовтня 2014 17:19

"Найчастіші порушення — голосування за водійськими посвідченнями та закордонними паспортами", - "ОПОРА"

"Найчастіші порушення — голосування за водійськими посвідченнями та закордонними паспортами", - "ОПОРА"
Фото:Анна Лакиза

  Сьогодні, 27 жовтня, в Полтаві громадянська мережа "ОПОРА", яка спостерігала за перебігом виборів в області, провела прес-конференцію. На ній розповіли про порушення під час голосування. Спостерігачі зазначили, що їх значно більше, ніж на президентських. Наймасовіші — люди голосували за водійськими посвідченнями та за закордонними паспортами.

  В Полтавській області було 70 спостерігачів від "Опори". Вони розповіли, що порушення почалися ще в п'ятницю. Найбільше порушували закон в 144, 145, 146, 147, 148 та 149 округах.

  "Деякі дільниці 145 округу отримали постанову, що з перегонів вибуває один з кандидатів. І самовільно проставили штамп, не порадившись із окружною комісією. Бо тільки вона має право передавати постанови. В інших дільницях навпаки — отримали штампи і самовільно проставили на прізвищу кандидата, що він вибув. В 145 окружній комісії взагалі робилося казна-що. Члени комісії сварилися, їм не вистачало місця. Вночі навіть до бійки дійшло, - розповіла спостерігач "Опори" Вікторія Нестріляй. - На 144 окрузі передвиборчу нараду провели не в суботу увечері, як по закону, а в п'ятницю. На ній складали список людей, які мали б голосувати на дому. В багатьох виборців для цього не було медичних довідок. Одна жінка, член комісії, вказала голові на це порушення. За що їй пригрозили забрати членство в комісії".

  "Якщо взяти день самих виборів, то найчастіші порушення — голосування за водійськими посвідченнями та закордонними паспортами. Це бачили найбільше в Миргородському та Решетилівському районах, - додав Сергій Хоменков, обласний координатор "ОПОРИ". - А в перед самими виборами ми зафіксували так званих агітаторів. Вони пропонували людям в соцмережах прийти, привести із собою три-чотири людини та проголосувати за певного кандидата. Також біля деяких дільниць ми помічали групи невідомих чоловіків. Як тільки звертали на них увагу, вони розходилися".

  В "ОПОРІ" нарікають на цьогорічних спостерігачів.

  "Можу сказати, що деякі кандидати дарма витрачали ресурси на своїх спостерігачів. Вони мало знають закони. Інколи доводилося діставати закон та їм пояснювати. Деякі члени комісії також ухилялися від законності. Ми їм пояснюємо, а вони: "Робитимемо так, як нам зручно". Коли наші складали на таких акти, решта спостерігачів, які все бачили, навіть не хотіли бути свідками".

  В громадській мережі також зазначили, що найбільший резонанс викликала ситуація в Кременчуці, коли на кількох дільницях за годину до закінчення зникло світло. Спостерігачі бачили, як в це час невідомі люди з мішками виходили з приміщень та їхали в невідомому напрямку.

Зараз ви читаєте новину «"Найчастіші порушення — голосування за водійськими посвідченнями та закордонними паспортами", - "ОПОРА"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі