четвер, 25 грудня 2014 14:40

На Полтавщині селяни бунтують проти найбільшого в області смітника
6

У Макухівці питна вода є тільки у колонці
Фото: Анна ЛАКИЗА
Гору сміття видно за кілька сот метрів
Сміття розкидане і в найближчих лісосмугах біля звалища
Селяни щодня проходять повз смітник та дихають отруйним повітрям
Місцеві жаліються, що влада попри обіцянки, досі не закрила переповнене звалище

 В селі Макухівка Полтавської області люди виступають проти функціонування місцевого смітника, який починається за 300 метрів від найближчих хат. Сміттєвий полігон займає близько 17 гектарів. Він найбільший в області і мав би закритися ще у 2006 році.

 "Саме тоді його визнали переповненим на 107%. Але він і досі перебуває на балансі Полтави. Вже перекривали дороги, стояли під міськрадою. Але ніякої реакції. Воно й не дивно, бо за чутками, смітник тримає міська влада. Наймають сільських циганів перебирати відходи, платять копійки. А самі заробляють. Тому їм не вигідно його закривати. А ми страждаємо", - розповіла мешканка Макухівки Світлана Кейбало.

 "Через смітник люди не п'ють з колодязів та свердловини, бо там масна і мутна вода. Трохи рятує центральний водогін, але він є не на всіх вулицях. Людям приходиться кілька сотень метрів мотатися до колонки. Дихаємо постійно сміттям, рак в селі вже не диво. Так само як і туберкульоз. Цигани гроші, як зароблять на смітнику, то несуть в місцевий магазин. Інфекції вмить розносяться", - додала Кейбало.

 Селяни скаржаться на щорічний поганий врожай.

 "Приходиться городи поливати зі свердловини, бо відрами не наносишся. Овочі ростуть погано. А дерева сохнуть, вже кілька разів пересаджувала яблуні", - сказала селянка Надія Шевченко.

 Люди вимагають закрити полігон відходів. Натомість їм обіцяють поруч відкрити сміттєпереробний завод.

 "Вже є проект будівництва заводу. Однак точних дат називати не хочу, бо проект ще на початковій стадії" — прокоментував 34-річний Олександр Бублик, голова Ковалівської сільської ради, до якої входить Макухівка.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині селяни бунтують проти найбільшого в області смітника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі