четвер, 29 листопада 2018 04:15

На Дністрі випробують гідроелектростанцію, яку створив переселенець

Автор: golos
  Переселенець з Луганська Дмитро Акішин створює гідроелектростанцію, яку випробують на Дністрі
Переселенець з Луганська Дмитро Акішин створює гідроелектростанцію, яку випробують на Дністрі

На Дністрі з'явиться незвичайна гідроелектростанція. Для її роботи не потрібно перекривати течію річки.

Цю технологію запатентував підприємець із Луганська Дмитро Акішин, який переїхав у Могилів-Подільський, що на Вінниччині. Саме там і спорудять експериментальний зразок цієї станції, пише Голос України.

"В основі установки – колесо, що опускається під воду. Саме тому для запуску станції не потрібно буде змінювати русло річки чи робити греблю. Колесо занурять, а оскільки Дністер – річка швидкоплинна, сама течія його обертатиме", - пояснив Дмитро Акішин.

Ідею такої ГЕС його наштовхнув телевізійний сюжет з Америки.

"У телевізійних новинах повідомляли, що американські інженери шукають можливість отримувати електричну енергію з підводних річок, – поділився Дмитро Акішин. – Наголошувалося, що в них є багато підводних річок. Більшість – з потужною течією. Така сила витрачається марно! Тоді ж дізнався, що над розробкою ідеї створення ГЕС для таких водойм американці почали працювати ще із середини 70-х років минулого століття.

Підприємець розробляв цю новинку зі своїми інженерами ще у Луганську. Тоді винахід запатентували, але втілити задумане вдалося тільки тепер.

Експериментальний зразок ГЕС випробують на Дністрі в Могилеві-Подільському, а вироблену енергію постачатимуть у міську мережу.

Також підприємець розповів, що частину енергії планують використовувати для освітлення набережної, де обладнали зону відпочинку. І за це підприємство не братиме грошей з бюджету прикордонного міста.

"Нам важливо переконатися, що наше дітище працює. Якщо так, тоді думатимемо про потужнішу станцію", – розповів Дмитро Акішин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенки шиють еко-торбинки на продаж

Дмитро Акішин став одним з небагатьох, кому вдалося врятувати від окупантів власне підприємство і відновити його роботу на новому місці проживання – Могилів-Подільському.

У Луганську підприємець займався чавунно-ливарним виробництвом і мав два цехи. Та коли почалися бойові дії, він був змушений переїхати з дружиною та трьома дітьми до Києва. Зі слів Дмитра Акішина, сепаратисти внесли його завод у "чорний" список, та попри це він все ж ризикнув вивезти один цех зі Станиці Луганської.

На даху будинку можна встановити сонячні панелі та заробляти близько 50 тисяч гривень на рік. Електроенергію зобов'язана купувати держава.

Це називають "зеленим тарифом". За останні 10 років вартість "сонячних" панелей впала у 10 разів, на 10 кВт станцію потрібно десь 7-10 тисяч доларів, розповідає Олександр Андрусенко з Сімферополя. Після переїзду до Полтави він створив сонячну станцію на даху будинку.

Зараз ви читаєте новину «На Дністрі випробують гідроелектростанцію, яку створив переселенець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі