понеділок, 31 грудня 2018 04:20

Міст, велосипеди та бізнес: топ здобутків міста у 2018

Вінниця завжди в полі зору українців. В місті найбільший світломузичний фонтан, кондитерська фабрика, тут народилася та працювали топ-політики України, які зараз керують країною.

Тому місто щороку стає популярним місцем для туристів, чудовим майданчиком для бізнесу та постійно оновлюється.

Gazeta.ua назвав топ-5 найяскравіші позитивні зміни Вінниці за 2018 рік.

Четвертий рік поспіль найкраще місто

За результатами всеукраїнського муніципального опитування 2018 року Вінниця вчетверте очолила рейтинг найкомфортнішого міста для життя. 65% вінничан вважають, що справи в місті йдуть у правильному напрямку.

В цьому році переможцем цього року став Харків, який набрав 67,1 бал зі 100 можливих. На другому місці – Вінниця з 61,5 балами.

В топ-5 міст також потрапили Київ, Львів та Одеса.

  Вінниця у 2018 році - один з найкомфортніших міст України. Фото: Doba.ua
Вінниця у 2018 році - один з найкомфортніших міст України. Фото: Doba.ua

Найкомфортніше українське місто для бізнесу

Вінницю назвали найкомфортнішим містом для ведення бізнесу в рейтингу Regional Doing Business 2018.

Оцінювaння проводилось зa aдaптовaною методологією Світового бaнку нa основі опитувaння вітчизняних підприємців. У фокусі дослідження 6 нaпрямків взaємодії підприємців із влaдою, a сaме: створення підприємствa, сплaтa місцевих подaтків; одержaння дозволів нa будівництво; оформлення земельної ділянки під об'єкт нерухомості; приєднaння до електромережі, якість електронних сервісів.

"Основний прогрес був забезпечений коштом критеріїв "створення підприємства" та "оформлення земельної ділянки". Строки проходження даних процедур у Вінниці вдвічі менші за деякі регіони. Але є куди зростати і що вдосконалювати. Віримо, що міська та обласна адміністрації продовжать дослухатись до бізнесу та експертів, і перетворять місто на "рай" для інвесторів", - зазначив операційний директор BRDO Олексій Дорогань.

Велосипедне місто України

З жовтня цього року у Вінниці запустили велопрокат 24/7. Мережа велопрокату nextbike.ua встановила по місту 15 станцій прокату. Перша година, якщо не купувати абонемент, коштує 20 гривень. А якщо придбати абонемент на місяць чи на сезон — 0 гривень.

Велопрокатом не можуть користуватися люди, які не досягли 18-ти років. Крім того, не можна з одного смартфону (акаунту) брати два та більше велосипедів.

  Мер Вінниці Сергій Моргунов катається на nextbike. Фото: veliki.ua
Мер Вінниці Сергій Моргунов катається на nextbike. Фото: veliki.ua

Неповернення велосипеду протягом 12 годин тягне за собою штраф — 1500 гривень; протягом 24 годин — 15000 гривень. Не можна користуватися велосипедами тим людям, які в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. Велосипеди можна брати в одному пункті, а залишати в іншому.

Станції велопрокату передали на баланс Вінницької транспортної компанії.

Усі станції – обладнані сонячними панелями (у тих місцях, де є сонце). Прокат діяв до настання холодів і снігопадів. Навесні 2019 року велолюбителі знову зможуть кататися по Вінниці.

Центр, який служить "очами міста"

На початку 2018 року, 16 січня 2018 року, у Вінниці відкрили муніципальний ситуаційний центр, який створений у рамках програми "Безпечне місто". Для моніторингу ситуації до єдиної міської системи відеоспостереження під'єднано 427 камер по всій Вінниці.

Камери моніторять ситуацію у 25 школах, встановлено 2 роботизовані оглядові камери, які підтримують віддалене управління напрямком і зумом та мають кут огляду 360 градусів. Одна із них показує Київський міст, друга - площу Гагаріна.

  Ситуаційний центр Вінниці. Фото: radio-mb.net.ua
Ситуаційний центр Вінниці. Фото: radio-mb.net.ua

Якщо працівники центру помічають правопорушення чи екстрену ситуацію, повідомляють поліцію, "Цілодобову варту" або на гарячу лінію екстрених служб. Від початку роботи центру зафіксовано понад 1000 правопорушень. Найбільше із правопорушень стосуються сфери благоустрою, порушення правил дорожнього руху та публічного порядку.

У штаті – 6 осіб. Цілодобово по змінах чергують 3 працівники. У міському ситуаційному центрі, окрім патрульного, чергує представник Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Уся отримана відеоінформація зберігається та аналізується.

Міст, який з'єднав дві країни

Біля міста Могилів-Подільський, що на Вінниччині відкрили міст між Україною та Молдовою. Також на кордоні з Молдовою збудували додатковий міст і відкрили міжнародний пункт пропуску Бронниця-Унгурь. Створили митний і прикордонний пости.

Пункт працює у цілодобовому режимі. Дозволяють проїзд автомобілів вантажопідйомністю до 3,5 тонни. Це пришвидшить прикордонний рух, де постійно великі черги.

За словами Вінницької ОДА, міст коштує приблизно 50 мільйонів євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує головний смаколик Нового Року

У Вінниці впроваджують нові методи оплати для пасажирів. У громадському транспорті міста в найближчий час розрахуватися за поїздку вдасться за допомогою власного смартфону. Нововведення мають вирішити питання з дефіцитом кондукторів на окремих маршрутах. Для вінничан готують механізм розрахунку за допомогою SMS або через додаток Приват24.

Зараз ви читаєте новину «Міст, велосипеди та бізнес: топ здобутків міста у 2018». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі