вівторок, 29 квітня 2014 18:25

Кримські біженці на Вінничині садитимуть картоплю
4

Фото: Анна Бова

 У селі Нова Гребля Калинівського району Вінничиини кримські татари облаштовують нове житло. Акцію назвали "Всеукраїнська хашар-толока", - про це кореспонденту Gazeta.ua розповіли кримчани.- "Хашар" у перекладі з татарського - заклик до спільної роботи. Влаштували толоку татари та представники Євромайдану.

"Вінницькі єваромайданівці та кримчани зібралися полагодити гуртожиток, в якому будуть жити 150 кримських переселенців. Замінили 11 вікон - поставили пластикові. На десять вікон перерахували п'ять тисяч гривень із посольства Азербайджан. Ще одне купила наша активістка, прізвища просить не вказувати", - розповідає координатор Вінницького Майдану Таїсія Гайда.

Працювали на толоці представники фірми-виробника вікон та кримчани. Молодь із Правого Сектору приводила в порядок територію навколо гуртожитку - збирали сміття, обрізали дерева та кущі.

"Наступні вихідні плануємо садити картоплю на городах, які виділили татарам, ", - додала Таїсія.

Новогребельський сільський голова теж був на толоці. Каже, що зроблено тільки десять відсотків роботи.

"Поміняти десять вікон - це як губи підфарбувати. Бо всього там сто десять вікон. Труби, каналізацію, душові - все треба міняти. Коли це буде зроблено - не знаю, але точно не до 1-го травня. Зараз обговорюємо питання з посадкою городів, але землі ще не виділені, крім того, це цілина. Там треба виорати. Насіння немає - може частину знесуть односельці, а решту докупимо", - розповів Анатолій Андріюк, сільський голова Нової Греблі.

Загалом на ремонт потрібно близько двох мільйонів гривень. Їх вінницькі майданівці планують збирати із підприємців по всій Україні.

Нагадаємо, 150 кримських переселенців приїхали до "Подільського Артеку" на Вінниччині 13 березня. Протягом цього часу мали безкоштовне проживання, харчування та медичне обслуговування. За домовленістю, мали виїхати з санаторію після кримського референдуму, який відбувся 16-го березня. Але вирішили залишитися. В санаторії утримувати людей більше не можуть, бо почався оздоровчий сезон, там чекають 650 дітей-чорнобильців. Обласна влада запропонувала кримчанам житло у Новій Греблі - покинутий студентський гуртожиток, який належить професійно-технічному училищу №21.

 

Зараз ви читаєте новину «Кримські біженці на Вінничині садитимуть картоплю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі