пʼятниця, 13 березня 2020 20:37

Карантин у Полтаві: студентів не пускають до вишу, а співробітникам вимірюють температуру
14

На території Полтавської політехніки тихо - студентів на час карантину перевели на дистанційне навчання
Фото: Ольга Стенько
На центральному вході до навчальних корпусів проводять температурний скринінг за допомогою безконтактного термометра
На центральному вході до навчальних корпусів проводять температурний скринінг за допомогою безконтактного термометра
На вході до гуртожитків проводять температурний скринінг за допомогою безконтактного термометра
Чергові на вході до навчального корпусу - в медичних масках

У Полтавській політехніці запровадили посилені заходи карантинного режиму. Студентів перевели на дистанційну форму навчання, а співробітникам на вході вимірюють температуру безконтактними термометрами.

Журналіст Gazeta.ua відвідав навчальний заклад.

На території Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка "Полтавська політехніка" майже безлюдно. Тут з 12 березня запровадили карантинні заходи. Потрапити до університетських навчальних корпусів можна лише через головний вхід. Всі інші закриті.

У вестибюлі охоронець і студенти-чергові. Всі в медичних масках. До входу допускають лише співробітників. Та й тих - за умови проходження температурного скринінгу. Кожному відвідувачу вимірюють температуру безконтактними термометрами. Таких спеціально закупили 10 штук.

Автор: Ольга Стенько
  На центральному вході до навчальних корпусів проводять температурний скринінг за допомогою безконтактного термометра
На центральному вході до навчальних корпусів проводять температурний скринінг за допомогою безконтактного термометра

"Нас навчали, як користуватися цими термометрами. Вимірюємо на лобі або на руці. Найвища температура, яку зафіксували, це 37 градусів на руці під верхнім одягом. Переміряли на лобі - було 36,5, - розповіла студентка політехніки Альбіна Пріщенко. - Студентів, які приходять, до університету не пускаємо. Ми перейшли на дистанційну форму навчання".

Навчальний заклад працює практично в штатному режимі: на місці адміністрація, викладачі та всі інші співробітники. Те, що студенти фізично відсутні, не означає, що немає роботи.

"Освітній процес ми не зупинили. Перевели його в дистанційний формат. Студенти мають можливість через особистий кабінет слухати лекції, відео яких публікують викладачі. Там же відбувається спілкування викладачів зі студентами. Задають та перевіряють завдання, відповідають на питання. Також є електронний доступ до, наприклад, бібліотеки. Система дистанційного навчання існує у нас багато років. Якщо в звичайний період її використовували більше для інформації про розклад та успішність у навчанні, то зараз сервери більш навантажені, спостерігаємо посилений трафік", - розповіла керівник медіацентру Національного університету імені Юрія Кондратюка "Полтавська політехніка" Ольга Ружицька.

З 12 березня у виші організували штаб з епідеміологічного нагляду, до якого увійшла адміністрація навчального закладу та всі керівники структурних підрозділів. Двічі в день збираються на засідання, підсумовують та аналізують інформацію щодо епідеміологічної ситуації з коронавірусом covid-19 в Україні та в області.

Автор: Медіацентр Полтавської політехніки
  Для обробки місць спільного користування використовують дезрозчини
Для обробки місць спільного користування використовують дезрозчини

Тепер у навчальних корпусах та на території студмістечка щодня дезрозчинами обробляють приміщення загального користування. Спеціальний деззасіб у капсулах додають до води для вологих прибирань. Дезрозчини в пульверизаторах використовують для обробки поручнів на сходах та дверей - місць, до яких масово торкаються руками.

Кожного ранку в холах гуртожитків проводять кварцування. Обмежили відвідування: наразі пускають лише тих, хто там проживає. В кожного, хто заходиться, вимірюють температуру. Так само щозміни перевіряють персонал.

Якщо знайдуть людину з підвищеною температурою, викличуть штатну медичну сестру. Якщо вона виявить ознаки ГРВІ, людину мають перевести в ізолятор. За потреби - викликатимуть "швидку допомогу". Або рекомендуватимуть звернутися до сімейного лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хворого на коронавірус зняли з міжміського автобуса" - легенда масштабних навчань

"Якщо людина не потребує госпіталізації, ми рекомендуватимемо їй тимчасово виїхати додому. У нас в одного студента виявили температуру 37,1, людина поїхала додому. Зараз вже її стан здоров'я задовільний. Якщо додому відправити неможливо, це наприклад, іноземець або дитина-сирота - перебуватимуть в ізоляторі до повного одужання", - розповів директор студентського містечка Андрій Поставний.

Автор: Ольга Стенько
  Приготували місця в ізоляторах - за потреби, можна розмістити 200 людей в ізольованих кімнатах у декількох корпусах
Приготували місця в ізоляторах - за потреби, можна розмістити 200 людей в ізольованих кімнатах у декількох корпусах

Для потреб ізолятора в університеті є декілька спеціальних двомісних кімнат у медпункті. Також - гостьові кімнати в двох корпусах кампусу.

"Ізолятор підготовили трьох варіантів. Перший, якщо ситуація не критична - 39 місць. Другий, якщо щось більше, ще 50 місць в гуртожитку №5. Якщо ж станеться щось масове, ми можемо забезпечити 200 місць ізолятора. Ми перестраховуємося про всяк випадок", - пояснив директор кампусу.

Поки триває карантин, більшість іногородніх студентів поїхали додому. Перед виїздом в кімнатах обов'язково прибирали, після чого там провели вологе прибирання. Ті, хто залишився, за медичною допомогою звертаються нечасто. З ознаками ГРВІ за останні два тижні звернулося трохи більше 10 людей. Це на майже півтори тисячі мешканців кампуса. З часу початку карантину не було жодного такого звернення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині двох осіб госпіталізували з підозрою на коронавірус

"Ті люди, хто раніше захворів, уже вдома. Телефонували, що все в порядку зі здоров'ям. Взагалі, зазвичай більше звертаються не з температурою, а з тиском. Або з дрібними побутовими травмами, як-то порізаний палець", - розповіла медсестра студмістечка Анастасія Бондаренко.

Карантинні заходи триватимуть в Полтавській політехніці до 3 квітня. Через пов'язані з карантином обмеження в навчальному закладі довелося скасувати низку запланованих масових заходів. Зокрема, День відкритих дверей, Всеукраїнський чемпіонат для школярів із більярду, декілька спортивних змагань.

Наразі це єдиний вищий навчальний заклад у Полтаві, в якому вжили подібних протиепідемічних заходів. В інших вишах обмежилися переходом на дистанційне навчання. Однак, вхід до корпусів для відвідувачів - безперешкодний. Подекуди студентам заочної форми навчання дозволяють груповий доступ до навчальних аудиторій.

Через масове закриття вузів на тритижневий карантин, деякі столичні виші почали "наполегливо просити" студентів залишити гуртожитки й поїхати додому. Хоча в офіційному документі міністерства пункту про "повне виселення" немає, а лише прописана вказівка виділити в гуртожитках місця для ізоляції тих, хто має ознаки гострих респіраторних захворювань, студентів усе ж "попросили" виселитися повністю.

Зараз ви читаєте новину «Карантин у Полтаві: студентів не пускають до вишу, а співробітникам вимірюють температуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі