неділя, 23 червня 2024 22:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Дозвіл США на удари по території РФ зірвав ще більший наступ окупантів на Харківщину - АР

Дозвіл США на удари по території РФ зірвав ще більший наступ окупантів на Харківщину - АР
З перших днів українським силам вдалося знищити цілі колони військ вздовж кордону, які чекали наказу про вхід в Україну. Фото: Yurii Butusov

Росіяни готували ще більший наступ на Харківську область, зосередивши на своїй території майже 90 тисяч солдатів.

Але завдяки дозволу США на удари американською зброєю по російській території новий наступ вдалося зірвати. Про це повідомляє Associated Press.

За інформацією AP, рішення США про надання українській армії дозволу на удари американською зброєю по території РФ було ухвалене об 11-й годині за Вашингтоном, саме тоді, коли російські війська готувалися відкрити новий фронт на північному сході України.

Перший заступник міністра оборони Іван Гаврилюк сказав AP, що росіяни, готуючись до нового наступу, стягнули до України щонайменше 90 тисяч військових, але тримали їх в глибині своєї території.

Військовослужбовці українських бригад, які воюють на Харківському напрямку, розповіли AP, що вже через кілька годин після отримання дозволу від США почалася робота ракетних систем HIMARS по території РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Остін прокоментував дозвіл на удари американською зброєю по РФ

"HIMARS не замовкали цілий день. З перших днів українським силам вдалося знищити цілі колони військ вздовж кордону, які чекали наказу про вхід в Україну", - пригадав в розмові з AP командир артилерійського розрахунку на позивний "Гефест".

Як пояснив "Гефест", раніше українські військові не могли атакувати цілі на російській території, оскільки усі склади з боєприпасами та іншими ресурсами росіяни тримали на 20 км далі, ніж могла дістати українська зброя.

Як зазначає AP, після дозволу на удари по РФ динаміка на північно-східному фронті майже відразу змінилася і українським військам вдалося стабілізувати ситуацію там.

З початку повномасштабного російського вторгнення ЗСУ не могли застосовувати західну зброю для ударів по території РФ. Однак після початку нового наступу на Харківську область у травні цього року Київ активізував заклики до США та країн Заходу надати таке право ЗСУ.

Лише наприкінці травня, після того, як дозвіл на удари по РФ підтримала ціла низка країн НАТО, в Білому дому дали Україні "зелене світло", але з певними обмеженнями. США поки що не дозволяють глибокі удари по РФ, але Україна може атакувати російські війська, позиції та пускові установки вздовж свого кордону.

Зараз ви читаєте новину «Дозвіл США на удари по території РФ зірвав ще більший наступ окупантів на Харківщину - АР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі