пʼятниця, 14 червня 2019 15:56

Читання біля секс-шопу: як відбувається літературний фестиваль "Острів Європа"

14 червня розпочався перший день міжнародного літературного фестивалю "Острів Європа".

Організатори заходу провели перші поетичні читання у прибутковому провулку, що на вулиці Соборній. Поруч - сек-шоп. Саме біля нього український письменник Юрій Іздрик прочитав "Поезію свободи".

  Іздрик читав свою поезію біля секс-шопу. Фото: vezha.vn.ua
Іздрик читав свою поезію біля секс-шопу. Фото: vezha.vn.ua

"Свого часу тут була розташована перша в місті книгарня, а неподалік двору – взуттєва фабрика", - каже директор фестивалю Олександр Вешелені.

На провулку зібралося кілька десятків людей: від дітей до пенсіонерів. На всіх не вистачило стільців, тому деякі терпляче стояли. Молоді люди роблять фото та відео на згадку. Коли Іздрик читає еротичні вірші із нецензурною лексикою, панянки у віці ніяковіють.

Кількома словами Іздрик презентував себе.

"Дехто каже, що я дамський угодник. Особливо упороті готи вважають, що Іздрик – той, хто пише про смерть. Насправді я пишу про свободу".

  Українськй письменник Юрій Іздрик читає власну поезію. Фото: vezha.vn.ua
Українськй письменник Юрій Іздрик читає власну поезію. Фото: vezha.vn.ua

Письменник брав до рук свою збірку і відкривав випадкову сторінку з поезією. Настрої у віршах змінювалися різко. Перший вірш почався про смерть - May Day ("Травневий день").

На завершення, письменник роздавав автографи та підписував свої книжки.

  На поетичних читаннях були присутні молоді та літні люди. Фото: vezha.vn.ua
На поетичних читаннях були присутні молоді та літні люди. Фото: vezha.vn.ua
О 16:00 розпочнуться поетичні читання Катерини Калитко та Катріни Хаддад. За слова організатор, після, буде акція з вимогою звільнити моряків, яких Росія незаконно утримує в СІЗО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хасидський хлопчик і фемінізм: презентували програму "Острів Європа"

"Острів Європа" заснований українськими літераторками Катериною Калитко й Анною Вовченко 2015-го. Проект покликаний артикулювати здобутки "малих" і "камерних" літератур Європи (Центрально-Східна Європа, Балкани, Середземномор'я та інші регіони, а також творчість мігрантів) та їхній зв'язок із українським історико-культурним контекстом.

Зараз ви читаєте новину «Читання біля секс-шопу: як відбувається літературний фестиваль "Острів Європа"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі