пʼятниця, 01 липня 2022 07:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики США відповіли, чи розблокує українські порти звільнення Зміїного

Аналітики США відповіли, чи розблокує українські порти звільнення Зміїного
Острів Зміїний росіяни окупували у день повномасштабного вторгнення 24 лютого. Про відвід своїх військ повідомили 30 червня. Фото: Maxar Technologies

Звільнення від росіян острова Зміїний в Одеській області не розблокує Чорне море для вантажних перевезень українських товарів.

Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) за підсумками 30 червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ ще не висаджувалися на Зміїному, окупанти могли залишити "сюрпризи": подробиці

Аналітики підтверджують, що відступ ворога дещо послабить тиск Росії на українське узбережжя шляхом виведення з острова систем протиповітряної оборони і протикорабельних ракет РФ.

"Однак сам по собі відступ не покладе край морській блокаді, оскільки російські сили мають доступ до наземних протикорабельних систем в Криму і західній частині Херсонської області, які як і раніше можуть націлюватися на українські вантажі, а також використовувати наявні кораблі в Чорному морі", – ідеться у звіті.

У ніч на 30 червня російські окупанти, не витримавши вогню українських артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, покинули острів Зміїний, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Острів Зміїний – це стратегічний пункт. І його деокупація значно змінює ситуацію в Чорному морі. Це ще не гарантує безпеку і те, що ворог не повернеться. Але це вже значно обмежує дії окупантів, прокоментував президент Володимир Зеленський.

Своєю чергою міноборони РФ назвало втечу окупантів з острова "кроком доброї волі".

Зараз ви читаєте новину «Аналітики США відповіли, чи розблокує українські порти звільнення Зміїного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі