пʼятниця, 01 квітня 2022 20:26

"Якщо не засіємо землю – не буде, що їсти. Не тільки нам, а й іншим областям" - очільник Полтавщини Дмитро Лунін
7

Із початку повномасштабної агресії Росії Полтавщина стала областю, яка координує тилове забезпечення. Щодня тут збирають, зберігають, розвозять та роздають десятки тон гуманітарного вантажу у населені пункти Сумщини та Харківщини.

Із цих регіонів у Полтавську область прибуває і найбільша кількість вимушених переселенців. Утікачів від війни зустрічають волонтери – допомагають із розселенням, продуктами, медикаментами та одягом. Організовують бажаючим трансфери до західних областей України.

Як області, яка знаходиться між "гарячими" Київщиною, Сумщиною та Харківщиною, вдалося налагодити тилову оборону та стати форпостом і укриттям для тисяч людей, Gazeta.ua розповів керівник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

- На другий день війни ми організували штаб, керівником якого стала моя заступниця Катерина Рижиченко. Він мав дві задачі: координувати всіх волонтерів, які співпрацюють з владою, та займатися питаннями гуманітарних конвоїв. Тих, які йдуть і на рівні держави, і на рівні обласних підприємств, що узялися допомагати.

Куди їх направляють?

У нас не було військових дій. Тому основне завдання і мета — це допомога Сумщині та Харківщині. Створюємо склади для цих областей. Ми знаємо, чого не вистачає кожному із цих регіонів. Наприклад, Сумській області бракує цукру, а на Харківщині його достатньо. Водночас у Харківській області на самому початку не було достатньої кількості військових пікапів. Ми на КрАЗі їх брали і направляли. Це було офіційне вилучення техніки – з грошовою оцінкою. Держава потім усе компенсує.

Автор: Полтавська ОВА
  Голова Полтавської військової адміністрації Дмитро Лунін: "Основне завдання і мета — це допомога Сумщині та Харківщині"
Голова Полтавської військової адміністрації Дмитро Лунін: "Основне завдання і мета — це допомога Сумщині та Харківщині"

Друге питання, яким ми зайнялися — це економіка. Поставили собі завдання, щоб підприємства працювали, бо багато бізнесменів переймалися, чи зможуть вести діяльність під час війни. Маємо один мільйон 400 гектарів землі, яку треба засіювати. Якщо цього не зробити – не буде, що їсти. На тільки Полтавщині, а й іншим областям. Бо там, де тривають бої, посівну не можуть провести.

Звідки гуманітарна допомога "стікається" на Полтавщину?

Частина надходить з-за кордону. Я підписую документи і прошу направити допомогу, за ініціативи якогось підприємства або волонтерів, на склад. Там вантаж розподіляється. Але під нашим контролем. Щоб не було ситуацій, як на початку – коли одна із організацій замовила підгузки одразу в 10 компаніях. І від усіх прийшли вантажі. А нам не треба було такого кількості.

Сформували продрезерв по всій Полтавській області на рівні територіальних громад

Склад, куди приходить допомога, працює прозоро і під контролем волонтерів. Немає такого, що гуманітарку привезли, а потім вона опинилася на полицях магазинів. Це перевіряє і поліція. Можуть, наприклад, виявити певні торгові марки, які не можуть бути офіційно представлені в українських мережах.

Ще один шлях — підприємства. Працюю з великим бізнесами. Просимо у них надати допомогу. Наприклад, 100 тон цукру, 50 тон олії, воду тощо. Її ми зразу роздаємо на Харків та Суми.

Автор: Полтавська ОВА
  Полтавщина збирає та відправляє гуманітарні вантажі для Сумської та Харківської областей
Полтавщина збирає та відправляє гуманітарні вантажі для Сумської та Харківської областей

Окрім того, ми для себе сформували продрезерв по всій Полтавській області на рівні територіальних громад. Наповнений від 30 до 80 відсотків. Ми не витрачаємо кошти на те, що не буде використовуватися. Тримаємо мінімальний запас, але не більше такої кількості, що заброньована на місяць. Ці продукти закупляють за кошти місцевих бюджетів — громад та обласного.

Мінекономіки укладає контракти з підприємствами, що вони працюватимуть на 100%. Об'єм, який вони не можуть реалізувати - надають нам на закупівлю. І ми скуповуємося для свого продрезерву. Тобто, даємо економіці працювати на повну потужність.

Скільки приїхало переселенців на Полтавщину?

Офіційно зареєстрували в Полтаві близько 30 тисяч осіб. З Сумщини загалом евакуювали 100 тисяч. Частину їх привезли до Полтави та посадили на потяги до інших областей. Є й ті, хто залишився. Живуть у родичів або знімають житло й офіційно не реєструються. Їх не можемо ідентифікувати.

Під час реєстрації чоловіків, інформація про них надходить до військкомату

Для чого потрібна реєстрація? Чи вона обов'язкова?

Вона ні на що не впливає, окрім отримання допомоги. Ми можемо надати, наприклад, їжу й усе інше. Породіллям, які зареєструвалися і народили у нас, надаємо підгузки, дитяче харчування тощо.

Під час реєстрації чоловіків, інформація про них надходить до військкомату.

Чи контролюєте гуманітарну роботу, яку проводить міська влада Полтави?

У нас штаб обласний, а у них — місцевий. Ми не втручаємося в роботу. Вони мають свого керівника — обраного мера. Ми йому не заважаємо. Якщо він не може забезпечити попит, що надходить від біженців, то може звернутися до нас і ми зробимо усе, що необхідно.

Попереджаю, що допомога прийде нам на склад

Наш гуманітарний штаб працює на рівні Полтавська область — Сумська область. Ми працюємо з керівником Сумщини. Був випадок, коли прийшло три вагони із гуманітарною допомогою для Охтирки і активісти просили дозволу їх розвантажити. Не мав права ухвалити таке рішення, бо є очільник Сумської області й саме він має визначити, куди саме піде допомога.

Автор: Полтавська ОВА
  Полтавщина збирає та відправляє гуманітарні вантажі для Сумської та Харківської областей
Полтавщина збирає та відправляє гуманітарні вантажі для Сумської та Харківської областей

Якщо люди самостійно домовляться із бізнесом про завезення допомоги на Полтавщину, то вона теж має бути доставленою на склади ОВА?

Якщо не я замовник і вони все роблять самостійно — не втручаюся, це їх справа. Якщо ж до мене приходить волонтерська організація і каже, що хоче завезти гуманітарну допомогу за кордоном, але їм її не дають без листа військової адміністрації – можу дати такий лист. Але попереджаю, що допомога прийде нам на склад. І їхні волонтери спільно з Катериною Рижиченко займуться організацією розподілу тим, хто потребує. Бо в інших областях були такі випадки, що завезли 20 тон із яких 10 – продали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові торгували гуманітаркою. Порушника чекає покарання

Ходить інформація, що завезення великих партій гуманітарної допомоги можливе лише через гарантійний лист керівника ОВА. Це так?

Немає такого. Були лише обмеження по товарам військового призначення - каски, бронежилети, тепловізори. По ним дійсно була ситуація, коли без листа військової адміністрації товари вилучалися на кордоні. Нацгвардія їх потім роздавала по військовим частинами.

Як тоді бути, коли родичів військовослужбовців скооперувалися і замовили велику партію тих же бронежилетів для близьких?

Були такі випадки. 30 бронежилетів везли на конкретних осіб. Вони надали інформацію, що то батьки закупили. Я такі листи підписував і вантаж нормально доставляли до адресатів. Головне, щоб очільник ОВА знав, що його привезуть і передадуть.

не вистачає гранатометів, і ми їх закуповуємо — це наша справа, області

Була інша ситуація, коли до мене звернулися: "Ми веземо 100 тепловізорів". Спитав, кому їх конкретно хочуть передати. Мені не дали відповіді. Знаєте про що це говорить? Про те, що їх будуть продавати або почнуть збирати на них гроші. Хоча закордоном прилади могли бути отримані безкоштовно.

Автор: Полтавська ОВА
  Полтавщина збирає та відправляє гуманітарні вантажі для Сумської та Харківської областей
Полтавщина збирає та відправляє гуманітарні вантажі для Сумської та Харківської областей

Чи виділяються гроші з обласного бюджету на забезпечення військових?

Якщо говоримо про тероборону ЗСУ, то в них є свої передбачені кошти, що виділяються на рівні держави — на забезпечення паливом, харчами та всім необхідним. Ми можемо підставити плече, одну-три доби погодувати цих військових, поки вони не налагодять свої ланцюги поставок та кухню. Але ми не повинні надавати їм харчування постійно.

Якщо мова про територіальну оборону, організовану з місцевих у добровольче формування територіальної громади, то там повинні призначити командира. І всі хто є там, повинні пройти перевірку і укласти контракт. Після того вони стають на забезпечення.

Автор: Полтавська ОВА
  Полтавщина збирає та відправляє гуманітарні вантажі для Сумської та Харківської областей
Полтавщина збирає та відправляє гуманітарні вантажі для Сумської та Харківської областей

Є такі, що не хочуть укладати контракт або ще не пройшли перевірку. Наприклад, людина хоче допомагати громаді, але займається ще й іншими справами. Таким потрібно допомагати за рахунок коштів міста.

Ми на своєму рівні допомагаємо. Наприклад, не вистачає гранатометів, і ми їх закуповуємо — це наша справа, області. А рівень міста — забезпечувати харчами, проживаннями, розташуваннями.

У нетверезих водіїв на Полтавщині почали забирати автомобілі на штрафмайданчики аби у подальшому передати їх ЗСУ і теробороні. Рішення про передачу повинні прийматися у ОВА. Чи є вже прецеденти?

Поки що не приймали рішення по жодного такому автомобілю. Бо поки не маємо чіткою позиції, що нам треба робити: чи потрібні взагалі ЗСУ автівки, які вилучають?

Немає сенсу бути палачем, я сподіваюся достукатися до свідомості людей

У соцмережах часом проходить інформація, що шукають автівки для підрозділів ЗСУ або тероборони — для комунікації між позиціями та виконання небойових задач. Чому немає передачі машин під такі потреби?

Кому потрібна така допомога — треба написати лист на керівника тероборони або на мене. І вилучимо зі штрафмайданчика та надамо.

Чи повідомляли водіїв, що їх авто будуть передані на потреби ЗСУ?

Поліція працює. Є документообіг, який треба оформити. Вони цим зараз займаються.

У нас на штрафмайданчику нині 15 автівок. Поліція надає їх перелік військкоматам. І вони обирають машини, які їм необхідні. Якщо в авто немає сенсу, воно залишиться на штраф майданчику. І вже після війни ми вирішуватимемо, що з цим робити. За певних умов арешт авто може буде знятий.

Моя мета — щоб люди перестали пиячити і сідати за кермо під алкоголем. Я не хочу когось лякати чи наказувати. Немає сенсу бути палачем, я сподіваюся достукатися до свідомості людей.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо не засіємо землю – не буде, що їсти. Не тільки нам, а й іншим областям" - очільник Полтавщини Дмитро Лунін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі