субота, 06 квітня 2019 16:49

"Перший мед, який можна качати, це майський"

— У нас стаціонарна пасіка. Бджоли зимували у вуликах. Часто ­прослуховуємо їх — чи спокійно гудять. Якщо збуджено — непорядок. Може миша залізти і тривожить їх. Тоді треба зняти кришку. Можуть бути погризені "матрасики", ­гнізда пом'яті, послід. Узимку ж не будеш перебирать усю рамку. Ставим мишоловку, заправляєм смаженим на олії хлібом. Миші — найстрашніші шкідники, — каже пасічник Сергій Хохич, 60 років. Має пасіку у Мильцях Супрунівської сільради. Розповідає, як доглядати навесні за бджолами.

Треба почистити вулики після зими, підготуватися до медоносного сезону.

— Узимку відмирає частина бджіл. Вони зсипаються у піддони. Навесні бджоли й самі потроху виносять підмор. Але треба їм допомогти, — говорить бджоляр Олександр Деркач, 47 років. — Ми утеплюємо вулики, розширюємо гнізда.

Увесь теплий сезон Деркачі перевозять вулики з місця на місце.

— Наша пасіка кочова. Влітку перевозимо вулики туди, де цвітуть медоноси. А зимували в Абазівці, у павільйоні. Бджоли взимку сидять у клубі, гріються. Коли температура стає вища 10 градусів, можуть покинути вулик. Здійснюють обліт. Це може статися і в лютому, і в квітні. Цього року вилетіли в перший тиждень березня. Зима для них була неважка, — розповідає Олександр Деркач. — Цілу зиму поїдали корм, а в першому польоті опорожняються. Тепер їм легко, можуть обігрівати розплод. Матки починають "сіяти" — відкладають яйця. А зимуючі бджоли їх обігрівають. Їхнє головне завдання — вигодувати молоде покоління до нового взятку.

Спочатку комахи турбуються про корм для нового покоління.

— Бджоли одразу почали збирати пилок. Це корм для них. Першою розквітає ліщина, потім інші дерева, первоцвіти, — каже Олександр Петрович. — У наших умовах ­викачати мед із первоцвітів практично ­нереально. Хіба дуже мало, і то, якщо вулик спеціальної конструкції. Бджоли використовують пилок для годування розплоду. Перший мед, який можна качати, це майський. Коли квітнуть сади, зацвітає кульбаба.

Пасічники кажуть, що первоцвітового меду в нас не буває, це маркетинговий хід. Качатимуть перший цього року через два тижні потому, як відцвітуть сади.

Зараз ви читаєте новину «"Перший мед, який можна качати, це майський"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають