субота, 06 квітня 2019 16:41

Встановили скульптури Гоголя й Пушкіна

Автор: Ольга Стенько
  1 квітня в Полтаві біля готелю ”Прем’єр Палаццо” відкрили бронзові скульптури ­Олександру ­Пушкіну та Миколі Гоголю
1 квітня в Полтаві біля готелю ”Прем’єр Палаццо” відкрили бронзові скульптури ­Олександру ­Пушкіну та Миколі Гоголю

1 квітня в Полтаві на розі вулиць Пушкіна та Гоголя відкрили нові скульптури. Біля готелю "Прем'єр Палаццо" ніби зустрічаються письменник Микола Гоголь та поет ­Олександр Пушкін.

Дві бронзові фігури застигли в русі. Гоголь п'є каву вдома. Пушкін у гостях — вітається, знімаючи капелюха. У композиції знайшли місце й для класика української літератури Івана Котляревського, саме його "Енеїду" тримає Пушкін у руках.

— На чашці Гоголя напис "Слава Україні". Хочу, щоб туристи, які приходитимуть сюди фотографуватися, натерли ці літери. І нехай вони блищать, прославляючи нашу країну, — каже власниця готелю "Прем'єр Палаццо" Олена Шуліка, 52 роки.

Над ідеєю композиції працювали понад півтора року. Шукали скульптора, який зрозуміє і втілить її в бронзі. Обрали львівського майстра Володимира Цесарика, 40 років. Його твори прикрашають різні міста України. У Львові, наприклад, це скульптура Захер-Мазоха, "Гасова лампа", Сажотрус.

Олена Шуліка запрошує туристів фотографуватися. Для цього не обов'язково бути клієнтом готелю. Мета — популяризувати Полтаву як привабливе для туристів місто.

210-ту річницю з дня народження Миколи Гоголя святкували в його родовому маєтку. В селі Гоголеве Шишацького району на Полтавщині 35 років діє Національний музей-заповідник письменника. Тут після реконструкції будинку культури відкрили Гоголівський культурний центр.

Стрічку перерізав першокласник Богдан Легейда. На святкування запросили іноземних гостей. З Італії приїхав мер міста Сан-Дона-ді-П'яве Андреа Черезер. Його вітали короваєм. З Польщі прибули куратор напрямку туризму і культури сейму Північної Сілезії Анджей Ярош та голова об'єднання українців у Польщі Ігор Саламон. З Японії до музею-заповідника завітав професор слов'янської філології Бесуке ­Андачо.

— В Японії Гоголь дуже популярний. Його вважають одним із найважливіших письменників світу, — розповідає Бесуке Андачо. — Є багато перекладів його творів. Японські автори писали і продовжують творити під впливом Гоголя. Я сам вивчаю його твори. Задоволений, що Гоголь об'єднав Україну, Японію і весь світ.

Були присутні голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко, його заступник Микола Білокінь, директор департаменту культури й туризму Валентина Вождаєнко та директор департаменту капітального будівництва Тимофій Голбан, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності, народний депутат України Анна Романова.

Для гостей організували концерт акторів театру та філармонії, театралізовану екскурсію музеєм. Частували козацьким кулешем і трав'яним чаєм. До пам'ятника Миколі Гоголю поклали квіти.

На другому поверсі культурного центру відкрили виставку картин заслуженого майстра народної творчості художника Євгена Пілюгіна. Вона має назву "Гоголь у Венеції" і присвячена семирічній подорожі Миколи Гоголя ­Італією. Представлені 10 картин у венеціанському стилі, на яких письменник зображений на тлі італійських пам'яток. Євген Пілюгін використовував венеційські фарби.

У цьому ж залі організували фуршет, пригощали бутербродами, червоним та білим вином. Камерний квартет грав класичну музику. Запросили іноземних гостей, керівників закладів культури.

Побутує повір'я, що Микола Гоголь був великий жартівник. І навіть зараз влаштовує каверзи. На генеральній репетиції перед відкриттям культурного центру на сцені згоріла проводка, електропостачання припинилося. Задіяли резервний мобільний генератор.

На завершення урочистостей у культурному центрі відбувся концерт артистів Полтавської філармонії для мешканців Гоголевого.

Зараз ви читаєте новину «Встановили скульптури Гоголя й Пушкіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають