пʼятниця, 09 серпня 2019 17:45

"Таку кількість щурів не бачила ніколи. Серед білого дня кидаються на людей"

Автор: фото із соціальної мережі ”фейсбук”
  На території Полтавського м'ясокомбінату гнили гори кістяків великої рогатої худоби. Зараз їх прибрали у спеціальне приміщення
На території Полтавського м'ясокомбінату гнили гори кістяків великої рогатої худоби. Зараз їх прибрали у спеціальне приміщення

— Місяць тому з'явився різкий запах гнилі. Підозрюємо, що це з м'ясокомбінату неподалік, — каже мешканець вул. Дорошенка у Полтаві Руслан Цвіркун, 32 роки.

Поблизу його дому, на подвір'ї Полтавського м'ясокомбінату, просто неба валяються кістяки худоби. Гнилі рештки їдять зграї птахів. Над ними хмари мух. Розводяться миші та щури. Останні можуть нападати, їдять домашніх тварин, скаржаться місцеві.

— Таку кількість щурів не бачила ніколи. Серед білого дня кидаються на людей. Маємо тут дачу, тримаємо кролів. Нещодавно криса з'їла маленьких кроленят, — розповідає "Полтавському телебаченню" місцева Олена Величко, 55 років.

Мешканці вулиць поблизу підприємства написали колективну заяву в Держ­продспоживслужбу Полтавської області з проханням перевірити торговой дім "Полтавський м'ясокомбінат" на вул Харчовиків, 6. За цією ж адресою також працює ФОП Сергієнко В. І. Постачає м'ясо у десятки установ України, за даними сайту "Прозорро". Зокрема, в заклади освіти Котелевського, Чутівського та Новосанжарського районів. Виявилося, що він і є власником цих залишків.

— Ми проводимо контроль і нагляд. Зробили, що повинні були — вийшли на огляд. Видали припис про усунення порушення. Далі прийматимемо рішення, що робити з підприємством, — каже начальник головного управління Держ­продспоживслужби Полтавщини Геннадій Пікуль, 50 років. — Законодавство передбачає, що державний контролюючий орган перевіряє, дає припис і термін на усунення порушень. Якщо вони ­усунуті — немає підстав накладати штраф. Якщо ні, то буде штраф за порушення і за невиконання припису.

Прибирати кістяки на комбінаті почали у п'ятницю, 2 серпня. Рештки перенесли в спеціальну морозильну камеру, яка є при закладі. Місце, де лежали кістки — дезінфікували.

Згідно із законом, рештки тварин утилізують. Для цього їх мають вивезти на одне з українських підприємств, що цим займаються, додає Геннадій Пікуль:

— Суб'єкт господарювання повинен здійснювати утилізацію. В них укладені угоди з утильзаводами на території України. На Полтавщині такий завод потрібен — із нашою кількістю тварин, ферм, переробників. Єдиний, у Хорольському районі, закритий. Найближчі — Куп'янськ, Лебедин і Сумська область.

За неправильне зберігання відходів м'ясного виробництва закон передбачає штраф від 95 до 125 тис. грн. Його можуть не накласти за умови швидкого усунення порушення.

Зараз ви читаєте новину «"Таку кількість щурів не бачила ніколи. Серед білого дня кидаються на людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають