четвер, 02 травня 2019 11:10

У колишньому будинку санстанції проводитимуть богослужіння

У колишньому будинку санстанції проводитимуть богослужіння
Отець Ігор Яворський біля будинку колишньої санстанції, який виділили для проведення богослужіть. Фото: antikor.com.ua

Минулого тижня в селищі Котельва на Полтавщині виділили приміщення для молитовного будинку парафії Православної церкви України.

Про це "Газеті" розповів священик Ігор Яворський, настоятель парафії Мирлікійського Святителя Миколая в Котельві.

Приміщення ще треба обладнати для проведення літургій. Але напередодні Великодня на подір'ї отець Ігор освячував паски. 3 травня вперше проведуть богослужіння. Це буде панахида за померлим. Коли встановлять вівтар, служби відправлятимуть регулярно, пояснив отець Ігор.

"На підтримку української церкви назбирали понад 200 підписів за три дні. Нам виділили будівлю в центрі Котельви. Минулого тижня я підписав договір оренди приміщення. На тій ділянці раніше була Миколаївська церква. За радянських часів її зруйнували. Майже на тому самому місці побудували дім, у якому розмістилася санітарно-епідеміологічна служба. Вони передають приміщення українській церкві. Ми звершуватимемо там божественну літургію. Перед цією будівлею є земельна ділянка. В майбутньому плануємо там звести храм", — розповів отець Ігор.

Ігор Яворський народився на Донбасі. Був парафіянином, а потім і послушником православної церкві Московського патріархату. Понад 25 років живе на Полтавщині. Два десятки років жив у Полтаві. Потім здійснив мрію — переїхав у село. З 2013 року живе в селі Чернещина Котелевського району.

З початком російської воєнної агресії, розповів сам священик, його світогляд змінився. Він по-новому подивився на події та прийняв рішення перейти в українську церкву Київського патріархату. Хіротонію здійснив у січні 2018 року.

Зараз він — настоятель двох релігійних громад Православної церкві України в Котелевському районі: в селі Чернещина та Котельві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великодні прикраси, хліб у вигляді ягняти та фолькльорні співи - відбувся традиційний фестиваль "Свято Паски"

"Котельва — єдиний район Полтавщини, де жодного священика української церкви не було протягом понад 20 років. Водночас працює кілька храмів Московського патріархату. Звичайно, вони проти української церкви. Мало місце підбурення — навіть дехто з атовців виступили проти української церкви. Ми прийняли це смиренно — кожен має право обирати собі конфесію. Але українська церква має бути в районі. Були відомі люди, які позиціонують себе патріотами, а в останній момент не підтримали нас. Вони злякалися. Якщо навіть апостол Петро зрікся Спасителя, то це — людське, воно є в усіх", — розповів архиєпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

У селі Малий Бакай Решетилівського району Полтавщини релігійна громада відстоює своє право бути українською.

Зараз ви читаєте новину «У колишньому будинку санстанції проводитимуть богослужіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають