понеділок, 05 серпня 2019 10:42

У Більську знайшли римські фібули, козацьку сокиру та шведські гроші

Автор: central-ua.tv
  На території Більського городища знайшли римські фібули, козацьку сокиру та шведські гроші
На території Більського городища знайшли римські фібули, козацьку сокиру та шведські гроші

Неподалік села Більськ у Котелевському районі Полтавської області студенти археологічної практики знайшли римські фібули І-ІІ ст. н. е.

Про це "Газеті" розповів керівник археологічної експедиції, асистент кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету Роман Луговий.

Розкопки на Більському городищі археологічна експедиція університету проводила вперше після понад 10-річної перерви. Обрали урочище Озеро - ця пам'ятка відома ще з 1990-х. Раніше тут вже були знахідки під час охоронно-рятувальних досліджень. Обрали ділянку біля валу на вигоні, що видавалася перспективною.

За майже два тижні експедиції зробили кілька знахідок. Зокрема, залишки орнаментованої кераміки, побутових бронзових речей. Найпомітнішими є римські фібули. Датують їх ІІ ст. н. е.

"Саме городище дуже велике. На цій території люди жили в різний час, не тільки в скіфський. Після занепаду скіфських племен їхнє місце зайняли інші. Знайдені нами фібули є, в принципі, досить частими знахідками. Науковці навчилися їх визначати за специфічною формою, це допомагає в датуванні", - розповів Роман Луговий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикраси та мушлі - розкопали давні поховання жінок і дітей

Також. археологи знайшли речі козацької доби, які датували XVII-XVIII ст. Це лезо сокири, свинцеві кулі та дві монети, які ідентифікували як шведські соліди.

10-11 серпня втретє відбудеться етнофестиваль "Гелон-фест". Проведуть його традиційно на території історико-культурного заповідника "Більськ" у Котелевському районі Полтавської області.

Зараз ви читаєте новину «У Більську знайшли римські фібули, козацьку сокиру та шведські гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають