вівторок, 18 березня 2014 18:28

Власників нерухомості в Криму чекають юридичні складності

Власників нерухомості в Криму чекають юридичні складності

Сьогодні президент Росії Володимир Путін і кримські сепаратисти підписали договір про приєднання Криму до РФ.

У договорі зазначається, що "Законодавчі та інші нормативні правові акти РФ діють на територіях Республіки Крим та містах федерального значення Севастополя з дня прийняття в РФ Республіки Крим та утворення у складі РФ нових суб'єктів". Таким чином, виникає питання, як бути, зокрема, з правами власності на нерухомість, які оформлені жителями Криму згідно з чинним законодавством України, пише "Дело".

"Ринок нерухомості в Криму повністю "заморожений". На півострові не працюють українські держреєстри, а отже будь-які операції з нерухомістю неможливо оформити", - розповідає аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

Як зазначають юристи, хоча сепаратистська влада Криму і заявляють про те, що на його території з 18 березня діють закони Російської Федерації, фактично півострову доведеться поки існувати з тими уламками українського законодавства, які новоспечені керівники новоствореної республіки вирішили залишити своїм громадянам.

"Право власності на нерухоме майно, що виникло з правових підстав, визначених українським законодавством, буде продовжувати діяти. Іншими словами, фізичні та юридичні особи, які придбали нерухомість до "набуття" Кримом незалежності, наприклад, на підставі договорів купівлі-продажу, за умови реєстрації права власності у відповідному Держреєстрі, як і раніше є власниками такої нерухомості. Документами, що підтверджують права таких осіб, як і раніше, є правовстановлюючі документи, оформлені згідно з законодавством України", - говорить Марія Швець, адвокат, керуючий партнер АК "Золота Середина".

Але на цьому хороші новини для власників нерухомості в Криму закінчуються.

Як відомо, згідно з українським законодавством, право власності на нерухоме майно виникає з моменту державної реєстрації такого. Раніше така реєстрація здійснювалася органами бюро технічної інвентаризації. З 1 січня 2013 року в Україні запрацював Держреєстр  прав на нерухоме майно. Наявність реєстрації у відповідному Держреєстрі завжди служило для власника додатковою гарантією: будь-які дії з його власністю повинні були бути відображені в реєстрі, а право доступу до такого реєстру було чітко регламентовано, що практично виключало можливість будь-яких дій з нерухомістю без відома власника. А якщо такі махінації все ж відбувалися, то можна було простежити їх організаторів і виконавців і відновити законне право власності.

Держателем цього реєстру є Державна реєстраційна служба, яка є центральним органом виконавчої влади України, які, в свою чергу, не діють у Республіці Крим з 17 березня 2014 року після відповідного рішення самопроголошеної Державної Ради Республіки Крим. Таким чином, жоден кримський нотаріус або колишній орган Державної реєстраційної служби не має правових підстав для доступу до реєстру, держателем якого є Державна реєстраційна служба.

"Це означає, що права власності на нерухомість у Криму відтепер будуть підтверджуватися виключно документами у паперовому вигляді і не будуть мати додаткового підтвердження в електронних держреєстрах. Відкривається широкий простір для зловживань з боку любителів поживитися чужою власністю, оскільки виникнення, перехід і припинення права власності невизначений період будуть підтверджуватися виключно паперовими носіями, які, як відомо, "стерплять все". Може виникнути спокуса залучити до "оптимізації" прав власності судові органи незалежної республіки, і визнавати право власності судовим рішенням, заснованих на різних "доказах", - пояснює Марія Швець.

Як буде розвиватися ситуація після повноцінного поширення на територію Криму дії законодавства РФ, зараз не знає ніхто. Логічно, що права на кримську нерухомість потрібно буде переоформити відповідно до положень російського законодавства. Процес і порядок переоформлення прав власності в звичайній ситуації вирішувалося б на рівні державних переговорів і вироблення спільної позиції та механізмів. Але враховуючи невизнання Україною Криму як частини Російської Федерації, процес врегулювання власності буде носити однобічний характер.

Згідно загальноприйнятим нормам права, права на нерухомість повинні бути приведені у відповідність до вимог тієї держави, на території якого нерухомість знаходиться постфактум.

"У Росії питання прав власності на нерухомість концептуально вирішено, так само як і в Україні. Існує федеральний закон РФ "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ними", відповідно до якої державній реєстрації підлягають права власності та інші речові права на нерухоме майно та угоди з ними. При цьому державній реєстрації підлягають також сервітут, іпотека, довірче управління, оренда. З нерухомості, як і в Україні, передбачена сплата податку, яка носить місцевий характер", - пояснює старший юрист юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Олександр Ткачук.

Так що ж робити тим, хто володіє нерухомістю в Криму? Юристи вважають, що варто очікувати визнання їх прав приватної власності за фактом державного
правонаступництва.

"Але готуватися до можливого судового обґрунтування та захист даних прав у випадку, якщо факт володіння об'єктом не буде визнаний", - додає член Асоціації правників України Наталія Доценко-Білоус.

Нагадаємо, самопроголошена влада Криму обіцяла не чіпати приватну власність, але зате збирається націоналізувати держмайно на півострові.

Зараз ви читаєте новину «Власників нерухомості в Криму чекають юридичні складності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі