понеділок, 04 лютого 2013 17:19

Українців хочуть страхувати від довгобудів

Українців хочуть страхувати від довгобудів
Фото: obozrevatel.com

Покупці первинної нерухомості спочатку в Києві, а потім і в інших регіонах України незабаром зможуть застрахуватися від несвоєчасного введення в експлуатацію житлового будинку або повної заморозки будівництва.

Окремі страхові компанії вже почали звертатися до столичним забудовникам з пропозицією продавати такого роду послугу майбутнім покупцям житла, повідомив "ЛІГАБізнесІнформ" начальник відділу продажів одного з РК Дмитро Шостя.

За словами експерта, страховий продукт такого роду припускає два види страхових ризиків і страхового покриття. Перший - затримка введення в експлуатацію до шести-восьми місяців в залежності від умов договору.

"Фактично будівництво триває, але терміни в'їзду господарів в нові квартири затягуються. Тобто вони продовжують жити на знімних квартирах, зазнаючи непередбачених витрат. Страхова компанія в такому випадку покриває ці витрати", - сказав Шостя.

Другий ризик, який покриває страховка - повна "заморозка" будівельного проекту або занадто серйозна затримка введення в експлуатацію - від восьми-дев'яти місяців і більше.

"У цій ситуації страхова компанія обіцяє повністю повернути інвестору вкладені в будівництво кошти. Однак при цьому права на квартиру переходять страховикові, який рано чи пізно поверне собі ці гроші після добудови будинку", - говорить експерт.

Шостя зазначає, що такого роду страхування - досить недешева послуга. Вартість такого поліса варіюється в межах 2-4% від страхової суми (це може бути або ринкова вартість квартири, або інша сума, яку покупець захоче отримати на руки у випадку недобудови будинку).

"Поява таких програм - це непоганий сигнал для інвесторів. У разі непередбачених обставин із забудовником у покупця з'являється альтернативний суду механізм захисту своїх інтересів. Забудовники, які будуть пропонувати такі страхові продукти своїм клієнтам, отримають конкурентну перевагу на ринку", - зазначив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Українців хочуть страхувати від довгобудів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі