вівторок, 10 листопада 2009 18:42
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало

Англійські рагулі

 

Як перекласти з англійської слово yob? Жлоб? Рагуль? Бик? Чорт? Гопник? Усе трохи не те. І лишити так не можна — не звучить.

Ми з тезкою Світланою, що приїхала до Лондона із Кембриджа, зайшли в паб випити по кока-колі після її презентації журналу "Всесвіт" для української діаспори. Один із трьох рагулів за сусіднім столом почав допитуватися, чи ми говоримо англійською.

— Коли хочемо, — сказала я строго.

— Ой, я злякався-злякався! — у дядька заплітався язик: пиво перед ним явно було не друге й не третє.

Він почав питати, скільки нам років і звідкіля ми. Казав, що він — фея, і махав крихітними дівчачими балетними чешками з торби, купленими явно для доньок. Зрештою дійшов висновку, що ми — потворні лесбіянки, бо ігноруємо його.

Друзі дядька відтягли його геть. А наймолодший підійшов до нас вибачитися.

— Я бачу, ви — іноземки, — почав він, — і не хочу, щоб думали, що всі англійці такі. Він просто випив. Стрес, родина...

Я не хочу, щоб ви думали, що всі англійці такі. Він просто випив

Ми заговорили про Англію. У розмову вплелася ультраправа Британська націоналістична партія та її голова Нік Гріффін.

— Нік, звичайно, свиня, — мовив молодик, — але він правий. Я проти ЄС, євро і так далі! Зрештою, це наш крихітний, оточений водою острів виграв Другу світову війну! А тепер дивіться, скільки поналізало іноземців! Я ж не їду до них в Афганістан і не розказую, як їм там молитися. Чого ж вони будують мені мечеті перед очима?

Я вже відкрила було рота, щоб розповісти йому про сумний стан англійського фунта й історію британського імперіалізму. Але тупість і расизм — складна комбінація, а ми поспішали.

І от досі не можемо визначити, як українською сукупно назвати і п"яницю з чешками, і білокурого нациста. Усе-таки недаремно в англійській мові мільйон слів.

Зараз ви читаєте новину «Англійські рагулі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі