вівторок, 25 березня 2008 17:50

Знайшли часточку мощів святителя Митрофана

Автор: фото: Галина ПУСТОВГАР
  Настоятель Пантелеймонівського храму в Полтаві Григорій Кислий показує ікону святителя Митрофана. Зображення змалювали зі знайденого мощовика, який згодом прикріплять до ікони
Настоятель Пантелеймонівського храму в Полтаві Григорій Кислий показує ікону святителя Митрофана. Зображення змалювали зі знайденого мощовика, який згодом прикріплять до ікони

Відтепер у Пантелеймонівському храмі Української православної церкви Київського патріархату, що в мікрорайоні Браїлки в Полтаві, перебуватиме часточка мощів святителя Митрофана. Святиню знайшли під час поховання у селі Виківка Полтавського району.

— Два роки тому хоронили мого дідуся, — розповідає 30-річна парафіянка храму Ірина Шкандрет. — Почали засипати могилу, і копачі побачили в землі щось залізне. Це була іконка святителя Митрофана.

Коли роздивилися уважніше, то виявилося, що це не просто іконка, а мощовик. Жінка принесла його додому, але тримати в себе не наважилася і зателефонувала священикові отцю Григорію. Про знахідку склали акт, який засвідчили 30 людей, присутніх на похороні.

Настоятель Пантелеймонівського храму отець Григорій Кислий, 57 років (він же благочинний Полтавського району), демонструє мощовик — порожнисту іконку завбільшки із сірникову коробку. На ній кольорове зображення святого. Від давності стулки роз"єднуються, і всередині видно плаский шматочок мощів. На зворотному боці іконки напис слов"янськими літерами. Вочевидь, про час кончини святителя.

Знахідку возили до Києва, де церковна експертиза нещодавно підтвердила: мощі справді належать святому Митрофанові. Про це є висновок Синоду.

Існують різні припущення, як мощовик опинився у землі. Є відомості, що територією нинішнього старого кладовища у Виківці проходив чумацький шлях. Також можливо, що там колись стояла церква, і мощовик був серед її начиння. Належати приватній особі він не міг — будь-які мощі вважаються дуже великою святинею.

Зображення із мощовика скопіювали і намалювали велику ікону. До неї прикріплять новий мощовик-капсулу, що нині виготовляють у Києві. Не виключено, що часточку знайденої святині передадуть до столиці, адже досі мощів святителя Митрофана в УПЦ Київського патріархату не було.

Святителя Митрофана, єпископа Воронезького, приєднано до лику святих 1832 року. Відомо, що він був присутній на коронації Петра І. Із російським самодержавцем мав конфліктний епізод, що описаний у житії святого. Митрофана запросили на бенкет до царського двору, але він побачив біля входу язичницькі статуї і відмовився заходити, доки їх не приберуть. Петро розгнівався і пригрозив йому смертю, але святитель наполягав на своєму. Зрештою цар забрав-таки ідолів.

Мощі святителя Митрофана зберігаються у Покровському кафедральному соборі Воронежа в Росії.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли часточку мощів святителя Митрофана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі