вівторок, 19 серпня 2008 17:50

Згоріла найстаріша церква Чорнухинського району

Уночі на неділю в селі Городище Чорнухинського району згоріла Спасо-Преображенська церква Московського патріархату. Дерев"яній споруді 244 роки. Це був єдиний храм у селі, найстаріший у Чорнухинському районі. У вівторок, на Спаса, у церкві мала відбутися святкова служба — цього дня в селі відзначають храмове свято.

— Церква на горі, віддалена від села, — каже сільський голова Мелехівської сільської ради 39-річний Олексій Солодкий. — Довкола неї сосни. Гарна місцина.

Вогонь на пагорбі побачив місцевий водій о третій ночі. Чоловік поїхав до отця Василя Яворівського в сусіднє село Вороньки. Розповів йому про пожежу. Інший житель Городища Микола Бовкун теж помітив полум"я. Зателефонував пожежникам.

— Я о четвертій був біля церкви, — говорить сільський голова. — Дві пожежні машини приїхали за кілька хвилин. Церква надто розгорілася. Упала покрівля. Гасити було нічого.

Обстежити місце пожежі рятувальникам та міліції деякий час не вдавалося через жар.

— Експерти сказали, висновок зроблять через тиждень, — продовжує Солодкий.

Що стало причиною загорання, сільський голова не знає.

— Добре, що ліс не почав горіти, — зауважує чоловік. — Є різні припущення, але це наші здогади. У церкві була електрика та її відключали рубильником. Може, був грабунок та підпал. Це з"ясує слідство.

Спасо-Преображенську церкву обкрадали двічі. Востаннє чотири роки тому.

— Ходили до храму на великі свята, — переказує молодша сестра амбулаторії села Мелехи Лідія Гриценко. — Паску, воду святили.

Жінка каже, дерев"яну церкву місцевий пан Горвиць збудував для селян. У Городищі був ще панський храм. Його розібрали в радянські часи.

— Така красива церква була, — шкодує Гриценко. — Стіни розмальовані, ікон багато. Батюшка хороший. А тепер у селі ніде помолитися.

19 серпня, на Спаса, у храмі мали освячувати мед, яблука, квіти.

— Освятимо дари в центрі села та вирішимо громадою, що далі робити, — зазначає Олексій Солодкий. — Для нас це удар. Та й для району, бо на Чорнухинщині — це найстаріша церква.

Спасо-Преображенська церква визнана історичною пам"яткою. Востаннє в ній проводили богослужіння 21 липня — у день ікони Казанської Божої Матері.

Зараз ви читаєте новину «Згоріла найстаріша церква Чорнухинського району». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі