четвер, 10 квітня 2008 19:10

За рік сотка землі подорожчала на 500–1000 доларів

Найбільше земельні ділянки купують навесні. Нині в центрі Полтави сотка під забудову коштує $5–10 тис. У селах у межах міста — від $2 тис. За останній рік сотка в Полтаві подорожчала на $1 тис., а в передмісті — на $500–1000.

Нині в центрі Миргорода сотку землі продають за $3–3,3 тис. Торік вона була дешевшою на $1 тис. На околиці міста ціна залишилася сталою — $200.

— У районі Харківського мосту в курортній зоні недалеко від центру Миргорода на продаж виставили 30 соток, — розповідає агент із нерухомості з Миргорода Леонід Ракуленко, 38 років. — За ділянку просять 100 тисяч доларів. Ще два місяці тому її вартість була втричі меншою.

У Лубнах за рік ціна землі збільшилася на 60–70%. Зараз за сотку там просять $1 тис.

— Ніхто не може сказати, де верхня планка ціни на землю, — продовжує Ракуленко. — На фоні подорожчання всього і земля росте в ціні. Особливо в центральній частині міста та в зоні. Також можна заробити на землі біля річки, якщо продати навесні — тоді попит зростає.

36-річний полтавець Олег Корольов отримав у спадок 23 сотки землі в центрі с. Андріївка, за 5 км від Полтави, і невеликий старий будинок у сусідній Зорівці.

— Біля ділянки тече річечка. Є гараж, криниця, газ. Сама Андріївка розміщена уздовж траси. Вирішив продати все це, бо набридло жити з батьками. Хочу придбати будинок за три кілометри від Полтави, — пояснює Корольов.

За землю чоловік просить $15 тис., а за хату — $18 тис.

Найбільші попит і ціни на ділянки в Полтавському районі — у Вакуленцях, Горбанівці, Розсошинцях. У меншій мірі — у Щербанях, Рибцях, Копилах і Терешках, за 3–5 км від міста. Потім ідуть Кротенки, Верхоли, Новоселівка, Петрівка, Тахтаулове — за 10–15 км. Прогнозують, у цих селах ціна на землю гарантовано зростатиме.


Дорого правлять за ділянки неподалік маршрутів громадського транспорту, мереж газу, води, каналізації.

— Дорожчатимуть ділянки, близькі до приватної елітної забудови, — зауважує Оксана Перцева з полтавського агентства "Аспект". — На днях чоловік дивився ділянку за 10 кілометрів від центру Полтави в селі Вакуленці. Там, близько ліс, поряд звичайні будинки. Сотка тієї землі — дві тисячі. А він сказав, що заплатив би і три, аби тільки елітні будинки поряд стояли. Людина не хоче, щоб поряд жили якісь алкоголіки.

Покупці звертають увагу на природу. Дорожчі ділянки — поблизу водойм і лісу.

— Тоді є змога поставити сауну, рибалити, — розповідає директор агентства нерухомості "Центральне" в Полтаві Євген Гачук, 29 років.

У Кротенках і Петрівці за 30 соток біля Ворскли просять від $30 до 60 тис. Такі ж є в Булановому, Щербанях, Вакуленцях і Копилах.

Якщо ділянка розміщена поблизу траси Київ–Харків, є поряд усі комунікації і до Полтави 2–3 км — ціна за сотку зростає до $5 тис. Приміром, 25 соток у Супрунівці коштують $100 тис.

— Особливо вигідно вкладати гроші в землі за 10–15 кілометрів від міста. Рік тому ділянки біля траси в Супрунівці продавали за 2,5–3 тисячі доларів. Зараз за 4 тисячі, — каже ріелтер агентства нерухомості "Бульвар" у Полтаві Костянтин Місюра, 25 років.




Ціни за сотку в райцентрах, $

Велика Багачка      400–1000

Диканька      1000–2500

Котельва      130

Кременчук      2000–23 000

Лубни      1000

Миргород      200–3300

Нові Санжари      500

Пирятин      800

Хорол      200

Про документи на землю дбає продавець


— Неприватизовану землю продати не можна, — пояснює директор агенції нерухомості "Центральне" в Полтаві Євген Гачук. — Люди її переоформляють на покупця. Власник іде до виконавчого органу і пише відмову від землі на користь якоїсь іншої людини. Гроші там не фігурують. По великому рахунку це незаконно.

— Щоб купити землю, потрібен паспорт, код і гроші. П"ять відсотків відраховують на держмито, один — до Пенсійного фонду і одну тисячу гривень треба сплатити за послуги нотаріуса, — розповідає Оксана Перцева із полтавської агенції "Аспект".

Продавцеві землі потрібно подати документи: акт на землю, експертну оцінку, нормативно-грошову оцінку, обтяження обмежень (документ, що ділянкою не проходять каналізаційні труби тощо), довідку про забудову й документи на неї або про те, що немає забудови, підтвердження того, що немає заборгованості по землі. Ще  необхідні паспорт і код продавця.

Зараз ви читаєте новину «За рік сотка землі подорожчала на 500–1000 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі