четвер, 21 квітня 2011 17:32

"Видаємо майже 100 тисяч продуктових наборів"

Автор: Фото надане Прес-службою Полтавської міської ради
  Міський голова Полтави Олександр Мамай (ліворуч) 16 квітня разом з працівниками міськвиконкому вийшли на прибирання Корпусного парку. У суботнику до Дня довкілля взяли участь 2 тисячі полтавців
Міський голова Полтави Олександр Мамай (ліворуч) 16 квітня разом з працівниками міськвиконкому вийшли на прибирання Корпусного парку. У суботнику до Дня довкілля взяли участь 2 тисячі полтавців

— Можливо, воно й добре, що міська рада довірила мені таку місію — самостійно призначати і звільняти керівників комунальних підприємств. За один день можу побувати на кожному. Звісно, міняти щотижня керівників підприємств я не збираюся. Поставив у цих установах людей, яких знаю більше як 10 років. Я за них особисто відповідаю, — каже міський голова Полтави 42-річний Олександр Мамай.

З Олександром Федоровичем зустрічаємося у робочому кабінеті. Нещодавно він там закінчив ремонт. Витратив власні 275 тис. грн. На шафі у кабінеті стоять фотографії онуків.

За останні кілька місяців керівництва Олександра Мамая пішли з посад начальник міського управління житлово-комунального господарства і його заступник, керівник міського управління молоді та спорту, змінилися начальник підприємства "Ремліфт", начальник міського транспортного відділу.

Як плануєте реформувати житлово-комунальне господарство міста?

— Передивилися вісім міських жеків, результати... — киває головою. — У директора другого жеку зарплата доходила до 11 тисяч гривень. У мене як міського голови тільки 6. Якщо взяти вісім жеків та по 10 тисяч зарплати керівників, то на рік це майже мільйон. А ще в директора є головний спеціаліст, бухгалтер, економіст, головна секретарка. Щороку на них іде 4–5 мільйонів. На ці гроші стільки дахів можна поремонтувати, каналізацій, водопостачання. Тому створимо керуючу компанію. Компанія найматиме організацію, що виграє тендер та обслуговуватиме полтавців. З ОСББ керуюча компанія заключатиме договори і працюватиме на комерційній основі.

Із 29 ринків міста чотири повернули в комунальну власність. Підприємці влаштовують акції протесту під міською радою. Коли були перші мітинги, ви виходили до людей. Під час останнього не вийшли. Чому?

— Приходили кілька крикунів. Вони мене перекричали би, та й усе. Виходила моя помічниця Юля. Зі 150 людей нарахувала 60 студентів. Та ще там були Русін і Ковальчук (люди з оточення колишнього мера Матковського. — "ГПУ"), що не мають жодного відношення до ринків. Я готовий спілкуватися з підприємцями. Перед тим, як прийняти рішення по ринку Мотель, збирав людей у сесійній залі Октябрського райвиконкому. Одноголосно прийняли рішення, тільки тоді почали діяти. На ринок Браїлки приїздив особисто. Для власників кіосків знизили орендну плату на 20 відсотків. Від чотирьох комунальних ринків отримали 500 тисяч гривень. На ці кошти закупили понад сотню комп'ютерів, мультимедійні проектори, ксерокси, ноутбуки. Все розійшлося по школах.

Вам часто дорікають гречкою, яку роздаєте?

— Мені навіть приємно. Зараз проблеми з цією крупою. А ми (ГО "Наш дім — Полтава". — "ГПУ") видаємо майже 100 тисяч продуктових наборів. У кожному по кіло гречки.

Пенсіонери невдоволені, ніби хочуть відмінити їм пільги на проїзд у громадському транспорті.

— Про квитки для пенсіонерів — неправдива інформація. Їздитимуть безплатно, як і раніше.

Коли очолили міську раду, обіцяли провести ревізію діяльності попередньої влади.

— Зібрали документи і менше місяця тому передали у прокуратуру. На мій погляд, порушення були. Багато об'єктів комунальної власності продали фірмам, де засновник Вікторія Матковська (дружина екс-мера. — "ГПУ"). Власність продали по заниженій ціні. Колишній міський голова підписував деякі документи у вихідні чи коли був у відпустці. Правову оцінку дасть прокуратура. Якщо відповідь мене не влаштує, передам у Генеральну прокуратуру.

Що зробили на посаді мера?

— Залатали дірку у бюджеті на 9 мільйонів гривень. Тепер не буде проблем із виплатою зарплат бюджетникам. Повернули у комунальну власність асфальтний завод. Потрібен місту сміттєпереробний завод. Найближчим часом поставимо лінію по сортуванню сміття. Вивозитимемо макулатуру, скло, пластикові пляшки. Є фірми, що таке купують. Це принесе додаткові кошти.

Торік ви стали студентом аграрної академії. Готуєтеся до літньої сесії?

— Не готуюся. Якщо не здам екзамен научними фразами, то розкажу, як треба робити своїми словами. У мене багато практики.

10 000

Стільки гривень у середньому витрачає родина Мамаїв за місяць на прожиття. Гроші ідуть на оплату комунальних послуг, їжу, одяг. Зарплата міського голови Олександра Мамая — 6 тисяч. Живе сім'я у двоповерховому будинку на Половках. У сільгоспкомпанії Мамая "Інтер-Агро" понад 5 тис. робітників. Валовий дохід господарства — 1,5 млрд грн. Газети писали, 5% чистого прибутку Олександр Мамай витратив на вибори. Це приблизно 4–5 млн грн. Після виборів казали, що цифра вдесятеро більша.

Міський голова святкуватиме срібне весілля

— Із майбутньою тещею працював в одній бригаді, тоді мені було 18. Люда приходила провідувала маму. От так і познайомилися, — розповідає Олександр Мамай.

3 червня подружжя святкуватиме срібне весілля. Мають трьох дітей, двох онуків.

— 16 років моржую. І не пам'ятаю, з чого все починалося, — продовжує Олександр Мамай. — У шостому-восьмому класі займався греблею. Тренер заставляв усіх купатися у холодній воді. Я те діло кинув. А потім знову захопився. Влітку моржування не вистачає. Вдома збудував басейн, в якому вода цілий рік 4 градуси. Купаюся в ньому двічі на день. Ще люблю порибалити на озері, коли є кльов. Смажу шашлики. До м'яса даю спеції і багато цибулі. Оцет не ллю, він тільки висушує м'ясо.

Мер об'їхав багато країн світу. Каже, влітку краще відпочивати у Криму:

— Останні роки до моря їжджу чотири-п'ять разів на літо. Зупиняюся в Севастополі чи під Ялтою. Вихідні проводжу на морі, у понеділок на роботі.

 

Зараз ви читаєте новину «"Видаємо майже 100 тисяч продуктових наборів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі