вівторок, 03 червня 2008 18:34

Вершниця Оксана Андреєва виступила краще за чоловіків

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Кінь Хозар Юрія Рєзнікова з Харківської області відмовився з першого разу подолати перешкоду заввишки 1,1 метра. За це наїзнику нарахували два штрафних очка. Хозар узяв бар’єр із другої спроби
Кінь Хозар Юрія Рєзнікова з Харківської області відмовився з першого разу подолати перешкоду заввишки 1,1 метра. За це наїзнику нарахували два штрафних очка. Хозар узяв бар’єр із другої спроби

24-річна кременчужанка Оксана Андреєва десять років займається кінним спортом.

— Одного разу старша подруга привела мене на конюшню. І все — я не змогла звідти піти, — розказує. — Люблю коней.

На 18-річній коняці Беррі англійської чистокровної породи Оксана стала переможницею відкритого кубка Полтавської області з кінноспортивних змагань на маршруті N1 серед любителів. Вони проходили в неділю біля полтавського готелю "Турист". Майданчик з бар"єрами обнесли біло-червоною стрічкою. По периметру поставили два ряди лавочок.

На першому маршруті коні стрибають через вісім бар"єрів заввишки 90 см. Учасники — з Сумської, Черкаської, Харківської і Полтавської областей.

— Перед стартом я шепочу Беррі щоразу одній й ті ж слова. Які — це мій секрет, — усміхається наїзниця Оксана Андреєва.

На Беррі вона долає вісім перешкод без штрафних очок. У фінальному заїзді бар"єри піднімають на 10 см. Оксана проходить без штрафних і швидше за всіх учасників-чоловіків.

— Ціна на породистих коней може сягати мільйона гривень, — розказує Оксана Андреєва. — Ті, що в нашій спортшколі, коштують від п"яти тисяч. Зараз ми нових не купуємо. Лошата народжуються у шкільній конюшні. Ми їх вирощуємо. Іноді міняємо коней.

Екіпіровку для наїзників продають у спеціалізованих магазинах Києва, Дніпропетровська і Харкова.

— Жокейська шапочка коштує від 250 гривень, — каже Андреєва. — Бріджі — 500 гривень, хлист — від 75 гривень. Щось можна знайти у секонді.

Серед професіоналів переміг на Міфі Вадим Луцкевич із Миргорода.

Віктор Пономаренко з Котельви на Бандуристі тракененської породи став переможцем на другому маршруті. Коні долали 12 перешкод заввишки 1,1 м. Потрібно було вкластися у 95 секунд.

— У Бандуриста норовистий характер, — каже Пономаренко. — З ним важко знайти спільну мову. Але стараюся. Як до людини — і розмовляю, і гладжу. Перед стартом завжди кажу: "Поїхали вигравати".

Третій маршрут був на Кубок мера Полтави. Перешкоди підняли на висоту 1,3 м. У першому заїзді жоден із дев"яти учасників не подолав їх без штрафних очок.

Ігоря Луцкевича з Миргорода видалили з поля. Він виїхав на 4-річному Кадеті. Після того, як було пройдено половину бар"єрів, суддя оголосив, що наїзник стартував без дозволу. А Олександр Крикливий із Котельви наприкінці маршруту впав із конем. Його виключили зі змагань.

Після другого заїзду визначили переможця — Василя Зайцева із Сум.

Нагородження відбувалося в кінному строю. Наїзникам вручали грамоти і медалі. Коли міський голова Полтави 43-річний Андрій Матковський, підійшов до Віктора Пономаренка, щоб одягти медаль, кінь Бандурист відсахнувся. Не хотів підходити.

Зараз ви читаєте новину «Вершниця Оксана Андреєва виступила краще за чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі