четвер, 09 жовтня 2008 18:27

Вагітним корисно займатися сексом

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Вагітні виконують дихально-гімнастичні вправи для підготовки до пологів у залі лікувальної фізкультури при відділенні жіночої консультації четвертої міської лікарні у Полтаві. Адела Ємеліна (в центрі) на восьмому місяці вагітності. Вона чекає на третю дит
Вагітні виконують дихально-гімнастичні вправи для підготовки до пологів у залі лікувальної фізкультури при відділенні жіночої консультації четвертої міської лікарні у Полтаві. Адела Ємеліна (в центрі) на восьмому місяці вагітності. Вона чекає на третю дит

23-річна перукарка Адела Ємеліна з Полтави нині на восьмому місяці вагітності. Вона чекає на третю дитину. Двічі на тиждень приходить на заняття з лікувальної фізкультури у відділення жіночої консультації міської лікарні N4. Там вагітних готують до пологів.

— Мій чоловік хоче трьох діток. Моєму старшенькому, Вадику, 6 років, а Назарчикові — 3. Тепер на УЗД знову показало хлопця, — усміхається. — Перші дві вагітності пройшли легко. Пологи тривали до трьох годин. А тепер чомусь хвилююся. І ночами спати не можу — маля давить мене під ребрами.

Жінки на останніх трьох місяцях вагітності проходять комплекс спеціальних дихальних та гімнастичних вправ, які допомагають під час пологів.

— Пологи — це наче екзамен, який показує, наскільки жінка фізично розвинута, — коментує фахівець з лікувальної фізкультури Вікторія Олійник.

Ще перед зачаттям та в період вагітності майбутні батьки мають відмовитися від зловживання спиртним та паління, пройти обстеження на відсутність ТОРЧ-інфекцій — хламідії, уреаплазми, мікоплазми, цитомегаловірус.

— Краще пролікуватися до вагітності. Бо коли виявляємо ці інфекції у вагітної чи в плода, то призначаємо антибіотики. Матері починають відмовлятися, бо це може погано вплинути на дитину, — говорить завідувач жіночої консультації Лариса Сидоренко, 40 років. — Не можна контактувати з інфекційними хворими. До трьох місяців вагітності в дитини ще немає плаценти. Вона напряму поєднана з організмом матері й може "підхопити" від неї будь-яку хворобу.

Їсти треба до шостої години вечора

Жінці корисно займатися сексом особливо із 38 по 40 тижні. Але обов"язково — із презервативом.

— Під час статевого акту відбувається додаткова гормональна стимуляція залоз внутрішньої секреції жінки. Їй буде легше народити — швидше розкриється шийка матки й будуть продуктивні перейми. Це як профілактика слабкої пологової діяльності, — пояснює Сидоренко. — Окрім того, встановлюється психо-емоційний контакт між майбутніми батьками. Ці позитивні емоції засвоює дитина. Ми навіть навчаємо майбутніх батьків розмовляти зі своїм малям. Пара має в один і той же час лягати ввечері в тиху кімнату, класти руки на живіт матері й говорити про щось хороше. Це вправа "зустріч", яка має тривати не менше 10 хвилин. Її починають із п"ятого місяця вагітності. Можна читати вірші, вмикати приємну музику.

Майбутній матері корисно займатися фізичними вправами, йогою та плаванням.

— У Полтаві ніде плавати. У річці можна підхопити будь-яку інфекцію, а воду в басейнах знезаражують хлором. Це небезпечно для розвитку плоду, — продовжує Лариса Сидоренко. — Не можна носити взуття на високих підборах, бо при ходьбі йде навантаження на хребет і матку. Це може закінчитися радикулітом.

Фарбувати волосся можна лише натуральними барвниками — хною чи басмою.

Подорожувати вагітним не варто, особливо літаком. При атмосферних перепадах тиску в жінки можуть відійти води й виникнути передчасні пологи. У Франції вагітним заборонено продавати квитки на авіапереліт.

— Їсти рекомендуємо овочі та фрукти, каші, супи, варене м"ясо. Не можна продукти із консервантами та різними харчовими добавками. Соки пити тільки власного приготування. Бо магазинні переважно із кабачків та барвників і підсолоджувачів. Корисний зелений чай, відвари з меліси та шиповника. Їсти треба до шостої години вечора. Інакше їжа відкладатиметься в жири. Коли дитину розкормити, вона буде надто крупною. Тоді її важко народити, бо голівка погано проходитиме по пологовому каналу. Нормальна вага дитини — до 3,5 кілограмів. А в нас іноді народжують і більше п"яти.

Зараз ви читаєте новину «Вагітним корисно займатися сексом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі