четвер, 18 лютого 2010 20:34

До 30 сіл не можна доїхати через снігові замети

Автор: фото: Світлана НАТАЛЕНКО
  Минулої п’ятниці майже 10-кілометровий затор утворився біля Побиванки на трасі Полтава–Гадяч. У снігу з ночі застряли до 250 автомобілів. Замети розчистили до обіду
Минулої п’ятниці майже 10-кілометровий затор утворився біля Побиванки на трасі Полтава–Гадяч. У снігу з ночі застряли до 250 автомобілів. Замети розчистили до обіду

Найбільше через снігові замети постраждали західні райони Полтавщини. Із деякими немає сполучення. Водіям радять без потреби не вирушати в дорогу.

— Найскладніша ситуація в Лубенському, Оржицькому, Лохвицькому і Миргородському районах, — розповідає начальник обласного автодорожнього управління Роман Гнатенко. — Негода частково захопила Зіньківщину, зокрема Опішню. Сильні снігові замети в Кобеляцькому районі, особливо в його південній частині. Багато переметів на Глобинщині й Машівщині. Практично неможливий під"їзд до Гребінки. Багато проблем по Полтавському району.

Снігоприбиральна техніка облавтодору працює цілодобово. Дороги до райцентрів розчистили. У першу чергу від снігу прибирають транзитні шляхи, далі — під"їзди до великих населених пунктів, лікарень. Потім пробивають шляхи до кожного села. В області до 30 сіл нема як дістатися.

— Транзитні дороги чистимо першими, щоб не вийшло так, що люди в машині опинилися заблоковані снігами, замерзли та померли, — пояснює Гнатенко. — У селах, як не крути, але є якась свиня, курка. Люди мають де зігрітися.

До засніжених сіл не можуть під"їхати шкільні автобуси. Люди не мають змоги дістатися до кладовищ та поховати небіжчиків як годиться.

Підприємства нафтогазового комплексу втратили сполучення зі своїми філіями. Промислові підприємства, на яких працюють жителі довколишніх сіл, також не можуть підвезти працівників. Така проблема є, зокрема, на Глобинському м"ясокомбінаті.

Не можуть дістатися до кладовищ та поховати небіжчиків

— Дуже потерпають фермерські господарства, — каже Роман Григорович. — Вони не можуть підвезти корми. Хоч бери і відпускай худобу на поля, аби вона сама шукала, як прогодуватися.

Військову техніку дорожникам удалося залучити до чищення доріг лише на Миргородщині, в Машівському районі й Полтаві.

— Військові можуть допомогти лише з дозволу командувача сухопутних військ, — пояснює Роман Гнатенко. — Тому весь удар приймаємо на себе.

Найбільше борються із заметами великі приватні будівельні підприємства.

Заважають чистити траси великі вантажівки, які перекривають шляхи.

— Фури вагою під 40 тонн їдуть із "лисою" резиною, — обурюється начальник облавтодору. — Водії не мають із собою лопат, цепів. Совісті в них також немає. Сидять у кабіні в майці, бо в них працює автономна пічка, і навіть трос до гака не хочуть вийти зачепити. Мовляв, я все одно заблокував дорогу — ви мене й самі відтягнете.

Відзначають, затори виникають не через снігопади, а через те, що сніг зносить на трасу.

— Коли зустрічаються холодні та теплі фронти, виникають сильні вітри, — пояснює Роман Гнатенко. — Цього нам не уникнути. Передбачаємо, дути ще буде. Через потепління сніг став важким і мокрим, тож надіємося, що його не так сильно зноситиме на дорогу.

Зараз ви читаєте новину «До 30 сіл не можна доїхати через снігові замети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі