середа, 28 травня 2008 18:22

Юрій Матвєєв шиє одяг із символікою Полтавської битви

Полтавський дизайнер одягу 30-річний Юрій Матвєєв 27 червня цього року презентує 15 комплектів із колекції до 300-річчя Полтавської битви. Загалом пошиє їх 30 з елементами вбрання та символікою учасників Полтавської битви — українців, росіян, шведів.

— Це будуть штани, сюртуки, куртки, кафтани, сорочки, — розповідає. — Ідея така — Полтавська битва через 300 років. Колекція — це місток між минулим і сьогоденням. Речі будуть пошиті із сучасних матеріалів, у сучасній обробці. Колекція буде всесезонною.

Для неї дизайнер бере котон виробництва Німеччини. Використовує бархат, парчу, льон, штучне хутро.

Юрій показує джинсові штани із золотою вишивкою. На задній кишені золотом — вензель російського царя Петра І. На коліні — 2009 (рік святкування), нижче — двоголовий орел, герб Російської імперії.

— У Полтаві немає автентичних речей українського одягу ХVІІІ століття, — каже Юрій.

Речі українського блоку матимуть геральдику Кочубея, Мазепи, старий герб Полтави. Дизайнер хоче показати полтавський народний одяг тих часів. Нині шукає й вивчає етнографічний матеріал.

— У шведів що добре — мундири тієї епохи мають стільки різних елементів, наворотів! Із них можна взяти багато ідей. Усі 30 комплектів можна було б пошити на шведську тему. Мундири російської армії не дають достатньо простору для фантазії. У них біднувато — з комірцем і без нього. Особливо не розгонишся.

Колекція буде власністю міста. Юрій додає, що на замовлення зможе повторити речі.

Про вартість колекції й витрачені кошти говорити не хоче:

— Це моя особиста комерційна таємниця. Можу сказати, що собівартість найпростіших джинсів — 497 гривень. Нормальні не можуть коштувати 90 гривень. Метр якісної тканини продають за 100 гривень. А штани ще треба пошити, правильно випрати. Не так, щоб посидів у джинсах — і труси й тіло стало синім. Робимо якісну проварку. Це складна технологія.

Матвєєв планує також пошити сумки, кепки, трикутні капелюхи із символікою. Показ колекції відбудеться 2009-го на полі Полтавської битви.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Матвєєв шиє одяг із символікою Полтавської битви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі