понеділок, 26 вересня 2011 04:45

У Студентському сквері відкрили безкоштовну вай-фай зону

Автор: Фото: Сергій РИБАЛКО
  Полтавець Олександр Геращенко переглядає свою сторінку на ”Фейсбуці” у студентському сквері. Каже, часто скачує з інтернету книжки за навчальною програмою
Полтавець Олександр Геращенко переглядає свою сторінку на ”Фейсбуці” у студентському сквері. Каже, часто скачує з інтернету книжки за навчальною програмою

20 вересня у полтавському Студентському сквері на вул. Монастирській біля Полтавського педуніверситету, відкрили безкоштовну вай-фай зону. Це перший інтернет-парк в Україні. За з'єднання міська рада щомісяця платитиме 130 грн "Укртелекому". Ініціатором створення парку стала студентська рада.

— Студенти написали листа до мера міста Олександра Мамая. Просили відкрити вільну інтернет вай-фай зону. І за місяць їхнє прохання виконали, — говорить Ольга Буднікова, директор міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. — Так як ми тут першопрохідці, то довелося багато попрацювати. Спочатку поговорили з провайдерами. Найбільше сподобалися пропозиції від "Укртелекому". Він запропонував необмежену швидкість інтернету за 130 гривень на місяць і підключення за 1 гривню. Тому про інтернет домовилися з ним. Потім у міськраді встановили маршрутизатор — спеціальне обладнання, яке посилає інтернет-сигнал на Студентський сквер. Там біля фонтану повісили табличку з написом "Вай-фай зона". Тепер студенти, у яких немає доступу до мережі, зможуть під'єднатися у парку.

У Студентському сквері немає вільної лави. Молодь сидить із телефонами та ноутбуками. За 10 м од вимкненого фонтану стоїть стовп із написом "Вільна вай-фай зона". Навпроти сидить переможець шоу "Танцюють всі-3" 23-річний Олександр Геращенко. У вухах навушники-"крапельки". На колінах — ноутбук "Еппл". Заповнює сторінку на "Фейсбуці". Поряд туляться п'ятеро дівчат.

— Я навчаюся на п'ятому курсі психолого-педагогічного факультету Полтавського педуніверситету, — розказує Олександр. — У наших бібліотеках інколи немає нужних книжок. А в інтернеті є вся корисна інформація. Тепер перед підготовкою до занять можна відійти з універу за 100 метрів і закачати все, що необхідно. Та й після пар можна спокійно посидіти в соцмережі на свіжому повітрі.

На сусідній лаві четверо дівчат вийшли у соцмережу "Вконтакте" з мобільних телефонів. За 15 м 20-річний Володимир Назаренко з четвертого курсу факультету філології та журналістики кладе мобільний телефон у кишеню.

— Зв'язок нестабільний, кожні 5 хвилин переривається, — каже. — Хоча, коли людей менше, ним можна користуватися.

Усі студенти скаржаться на низьку швидкість з'єднання.

— Щоб інтернет працював без перебоїв, треба бути ближче до центру парку. Обличчям до фонтана, а спиною до університету, — радить 18-річна Анастасія з першого курсу психолого-педагогічного факультету. — По краях нету взагалі немає, тому нічого й пробувати заходити звідти.

У міській раді говорять: якщо зони у сквері буде замало, відкриють точки вільного доступу біля аграрної академії й технічного університету. Інтернет у парку буде дев'ять місяців на рік. На зиму вимикатимуть.

Зараз ви читаєте новину «У Студентському сквері відкрили безкоштовну вай-фай зону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі