середа, 02 квітня 2008 18:41

У родини Кополовців лебідь гуляє з гускою

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Житель Бабичівки Глобинського району Федір Кополовець тримає лебедя, який з’явився на його подвір’ї місяць тому. Птах навчився пити воду, відкручуючи кран дзьобом
Житель Бабичівки Глобинського району Федір Кополовець тримає лебедя, який з’явився на його подвір’ї місяць тому. Птах навчився пити воду, відкручуючи кран дзьобом

У Антоніни та Федора Кополовців із села Бабичівка Глобинського району майже місяць живе лебідь. Під час перельоту він зачепився за електропровід, поранився, отримав електрошок і упав у загорожу для курей. Тоді свійську птицю ще не випустили із курника.

— Це сталося вранці. Сусідка побачила, — розповідає безробітний Федір Кополовець, 46 років. — Добре, що впав не до собаки Графа, який зовсім поруч від тієї загорожі. Не хочеться й думати, що було б. Лебідь сильно поранив лапи. Він спочатку нікого не підпускав до себе. Бився крильми, але не кричав. Через два тижні він лише сичав, коли до нього хтось наближався.

Лебідь живе в загорожі сараю, де колись господарі тримали свиней. На долівці встелена солома, а поряд підведений кран із питною водою. Птах навчився його відкручувати дзьобом і пити. Хоча йому наливають воду. Їсть пшеницю.

— Два тижні тому ми підселили до нього сусідську гуску. Аби не нудьгував. Кажуть, що дикі лебеді не підпускають до себе свійських птахів. Та вони одразу подружилися, — продовжує Федір Степанович. — Гуска постійно тримається біля лебедя. Коли випустили їх гуляти на подвір"я, вони ходили разом. Якщо лебідь захоче полетіти на воду, тримати не будемо. А коли залишиться, будемо раді — хай живе. Поки що кличку йому не давали.

Нині лебідь уже не шкутильгає. Ходить скрізь із гускою. Господарі не бачили, щоб вони парувалися.

 Із курми птах живе мирно. Днями вийшов на дорогу, але одразу ж повернувся додому. До річки Сухий Кагамлик від подвір"я господарів півкілометра. Чув клекіт інших лебедів, але не полетів із ними. Удень він гуляє подвір"ям та в садку.

Важить птах 20 кг. Це старий лебідь, бо має біле пір"я. У молодих птахів — сірого кольору. Онук дружини господаря шестикласник Костянтин Ситник приводить на оглядини лебедя школярів. Птах уже звик до екскурсій.

— У селі стріляють лебедів. Був свідком такого ганебного вчинку. Я — мисливець, але ніколи собі такого не дозволю. У справжнього єгеря не підніметься рука застрелити цього птаха, — додає Федір Кополовець.

У двох сусідніх селах — Устимівці та Бабичівці — на річці Сухий Кагамлик кілька тижнів тому місцеві мешканці нарахували майже 60 лебедів.

Зараз ви читаєте новину «У родини Кополовців лебідь гуляє з гускою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі