понеділок, 03 жовтня 2011 07:19

У Кадетському корпусі хочуть зробити готель та магазин

Близько $20 млн у реконструкцію полтавського Кадетського корпусу, що по вул. Жовтневій, 42, готовий вкласти мільярдер Костянтин Жеваго, 37 років. Полтавський мер Олександр Мамай каже, із ним тривають переговори.

— Крім Жеваго, корпус може купити наша судова система. Планують там розмістити всі суди міста. Зробити будинок правосуддя, — додає Мамай. — Шанси у претендентів рівні. Ми підтримаємо того, хто перший почне вкладати гроші у приміщення.

На початку вересня міська влада відсудила кадетський корпус в ізраїльського бізнесмена. Він купив будівлю 2004-го за 19 млн грн. За сім років нічого там не збудував.

— Апеляцію ізраїльського бізнесмена відхилили. Він може звернутися до касаційного суду. Тоді до його рішення ми не зможемо продати корпус. Думаю, все вирішиться за тиждень, — говорить Олександр Федорович. — Власник пропонував місту купити приміщення за 30 мільйонів доларів, та це смішно. У такому вигляді воно і 10 мільйонів гривень не коштує.

За словами Олександра Мамая, вартість будівлі визначатиме експертна комісія. Після цього споруду продадуть новому власникові.

— Оренди не буде. Нас влаштує один варіант — повноцінний продаж. Може, суми, виділеної Жеваго, хватить і на купівлю, і на реконструкцію.

Костянтин Жеваго — власник фінансово-промислової групи "Фінанси та кредит", почесний президент футбольного клубу "Ворскла". Його статки оцінюють у $2,5 млрд. У кадетському корпусі олігарх хоче розташувати фірмовий магазин футбольного клубу, торговий та готельний комплекси, прес-центр.

— Ця будівля — більмо на оці влади. Якщо Костянтин Валентинович її купить, зробить гарну справу для Полтави, — говорить 57-річний Микола Павлов, головний тренер "Ворскли".

Додає, що про купівлю кадетського корпусу Костянтина Жеваго попросив іще Віктор Черномирдін, колишній посол Росії в Україні. Він помер 2010 року.

— Віктор Степанович у приватній бесіді з Жеваго сказав, що Полтавський кадетський корпус — відома історична будівля, яку треба привести у порядок. Костянтин Валентинович чекав, доки місцеві депутати приймуть щодо споруди рішення.

Колишній секретар міської ради Олександр Козуб переконаний: історичну будівлю не продадуть.

— Для продажу повинно бути остаточне рішення суду. А поки що ця влада, як і минула, судиться з власниками.

Розповідає, ізраїльський бізнесмен хотів продати корпус 2007 року.

— Його ніхто не схотів купувати тоді, й навряд чи зараз багато бажаючих.

Споруда в аварійному стані. Раніше тут жили безхатьки. Тепер часто збираються неформали, фотографуються молодята.

Зараз ви читаєте новину «У Кадетському корпусі хочуть зробити готель та магазин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі