четвер, 03 лютого 2011 17:23

У черзі на аналіз крові стоять 25 людей

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  Медсестра Людмила Немовленко бере аналіз крові в пацієнтки
Медсестра Людмила Немовленко бере аналіз крові в пацієнтки

Багато полтавців сумніваються в якості аналізів, котрі роблять місцеві лікарні. Із появою приватних клінік почали звертатися туди для перевірки. Часто результати різняться.

— Оце така безплатна медицина — біля кожного кабінету черги, і дай усім, аби тебе по-людськи подивилися, — говорить жінка в темному светрі, років 50. У середу зранку, 2 лютого, займає чергу в четвертій міській поліклініці на загальний аналіз крові. До кабінету вже стоять 25 людей.

— Не давайте. А як щось не подобається, ідіть через дорогу, до приватної клініки. Там зроблять, як треба. Тільки здеруть утридорога, — відповідає чоловік із натовпу.

Аналіз крові беруть із 8.00 до 9.00. Черга просувається повільно. Людей приймають три лаборанти.

— Видно, сьогодні пізніше відкрилися, — зауважує молода жінка. — Ще стільки людей стоїть. Після дев'ятої будуть комизитися. Та наче не було такого, щоб когось прогнали. Хоч крізь зуби, а роблять до останнього.

Де приймають сечу, людей менше.

— Нашим лікарняним лабораторія не довіряю, — каже полтавка Вікторія, 30 років, прізвище просить не називати. — Днями повела дитину в першу лікарню. Загальний аналіз крові показав низький гемоглобін, 90 одиниць, анемія другого ступеня. Лікарка каже: "Ідіть до приватної клініки. Може, бути похибка". Уранці наступного дня аналіз перездали. Ніякої анемії не було. Аналізи роблять на око, для галочки.

Медики пояснюють, допускається незначна похибка для реактивів і апаратури.

— У приватних клініках стоїть сучасне обладнання, воно високоточне. У першій лікарні працюють на застарілому. Більшість досліджень роблять вручну, — пояснює головний лаборант міста Володимир Миргородський. — Якщо засумнівалися в результатах, краще перездати аналізи. Більшість лабораторій використовують вітчизняні реактиви. Кожна партія сертифікована. Прострочених немає, але за якістю вони програють імпортним.

Лаборанти міських лікарень працюють понаднормово. За роботу отримують 1200 грн щомісяця.

— Бувало, так насидишся над мікроскопом, в очах двоїться. Кинешся робити аналіз, то реактив підсох, то замерз у льодяшку, бо залишили на вікні пробірки, — розповідає 34-річна полтавка, колишній лаборант. Не називається. — Вагітним, якщо попередні аналізи нормальні, результати виставляли приблизно.

Усі поліклініки міста мають власні лабораторії. За останні чотири роки оновили їхнє обладнання.

— Із відкриттям нових лабораторій розвантажили роботу вже існуючих. Торік відкрили лабораторію в дитячій поліклініці на Петра Юрченка, санітарно-бактеріологічну в пологовому будинку, — каже начальник управління охорони здоров'я Сергій Котов, 49 років. — Біохімію, загальні аналізи полтавці роблять безплатно.

У приватних клініках підтверджують, люди приходять перездавати аналізи, бо не довіряють лікарняним лабораторіям. Третина пацієнтів — діти.

Зараз ви читаєте новину «У черзі на аналіз крові стоять 25 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі