понеділок, 11 лютого 2008 16:20

У черзі до душу студенти стоять три години

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Другокурсник Полтавського педагогічного університету Володимир Худоба (угорі) з одногрупником Євгеном Гарькавим живуть у гуртожитку №2. Євген спить на двоярусному ліжку знизу, бо через високий зріст не вміщається на другому поверсі. У цій кімнаті на 15 ”к
Другокурсник Полтавського педагогічного університету Володимир Худоба (угорі) з одногрупником Євгеном Гарькавим живуть у гуртожитку №2. Євген спить на двоярусному ліжку знизу, бо через високий зріст не вміщається на другому поверсі. У цій кімнаті на 15 ”к

Студентські гуртожитки Полтави розраховані на 12 тисяч осіб. Але проживає там утричі більше. Під кімнати переобладнують пральні, їдальні, ставлять двоярусні ліжка.

У першу чергу селять пільговиків, решта студентів місяцями стоять у черзі.

Біля гуртожитку N2 фізико-математичного факультету Полтавського педуніверситету студентки вибивають килим.

— У кімнаті ліжка двоярусні впритик, — розповідає другокурсниця Наталія Маркович. — Батареї ледь теплі.

— Больной вопрос — душ, — перебиває дівчину білявка Ольга. Прізвище та курс назвати боїться. — Три години треба вистояти. У душі немає перегородок. Заходимо по вісім чоловік. Туалетів — по три хлопчачих та дівчачих на поверх. Зранку поки достоїшся, можна в штани наробити, — сміється дівчина.

Говорить, на поверх одна електроплита. Працює три конфорки. У кімнатах плити не ставлять, бо вибиває пробки. На кухні черга. Щоб зварити суп, треба 1,5 год. Дівчата переважно їдять мівіну.

— На гуртожиток один телевізор. Дивимося його з вахтером, — каже Наталія. — Доки вирішимо, що дивитися, пересваримося.

За гуртожиток студенти-контрактники платять 900 грн на рік,  бюджетники — 850. Педуніверситет має чотири гуртожитки. Студенти говорять, найкращий — четвертий. В одному крилі будівлі живуть студенти-філологи та журналісти, в другому — викладачі.

— У нас хороша дисципліна та блочна система, — погоджується мешканка гуртожитку N4 Ольга Кротюк, 19 років. — Щоб поселитися, треба вистояти в черзі.

Дівчина говорить, гуртожиток розрахований на 800 студентів, а живе трохи більше 400. У решті кімнат — викладачі. Мешкають вони у боксах сім"ями. Заводять собак. Діти викладачів бігають гуртожитком та заважають вчитися.

— На всі гуртожитки один електрик, — показує на зламану розетку Ольга. — Треба записуватися в чергу та за свій кошт купувати розетку. Можна чекати кілька місяців.

Вуз із акредитацією мусить забезпечити житлом 70% іногородніх студентів. На одного має припадати 6 кв. м площі. Насправді ж — не більше 4.

— Багато вузів не дотримуються правила субсидії. Студенти, які отримують малу стипендію, все одно сплачують за гуртожиток повну вартість, — каже голова студентської ради Полтави Олег Слизько. Він 5-курсник Полтавської аграрної академії.

Щоб перешкодити поселенню в гуртожитки сторонніх осіб, студрада вимагає віддати це питання на вирішення органів студентського самоврядування. Така є лише в Полтавському університеті споживчої кооперації. Ректори інших вузів це положення міністерства освіти ігнорують.

— Через гуртожиток за тіньовими схемами відмиваються великі кошти, — говорить Слизько. — Студентська рада хоче, щоб ця сфера стала прозорою. Плануємо порахувати кількість студентів та добиватися будівництва студмістечка.

На території аграрної академії п"ять гуртожитків, де проживе 1,4 тис. студентів.

— Черги на поселення є, — визнає директор студмістечка Валерій Обревко. — Йдемо на порушення, але стараємося поселити всіх. Закупили нові двоярусні ліжка. У 2006–2007 роках провели операції "Душ" та "Туалет". Скрізь зробили євро. За можливістю купуємо нові кухонні плити, меблі.

На Полтавщині 54 студентські гуртожитки, повідомляють в обласному управлінні освіти. Їх утримання закладається в кошторис вищого навчального закладу.

Зараз ви читаєте новину «У черзі до душу студенти стоять три години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі