пʼятниця, 21 травня 2010 17:02

Торішню кукурудзу збирають у травні

На полях поблизу села Лобачі Решетилівського району збирають кукурудзу. Цілу осінь та зиму вона стояла нескошена в стеблах.

— Оце господарі. Лишили кукурудзу незібраною. Вже нову пора сіяти, — перемовляються між собою пасажирки в рейсовому автобусі.

Кукурудза на полях стояла до середини травня. Лише тепер на поле випустили комбайни.

— Це угіддя фермерського господарства "Еліта", — пояснює голова Лобачівської сільської ради Володимир Окіпний. — Це дурниці думати, що вони не змогли кукурудзу зібрати. Зумисне так лишили, аби не витрачатися на сушку та зберігання.

Володимир Олександрович говорить, підприємство років чотири практикує залишати кукурудзу на зиму. На якість зерна це не впливає. Навпаки, культура достатньо висихає.

— Урожайність капітальна, — зауважує. — Зараз усе поле зберуть, внесуть мінеральні добрива та будуть по-новому сіяти. Переважно засівають кукурудзою, але чув, що цього року і сою планують вирощувати.

В обласному управлінні агропромислового розвитку відзначають, щороку в області залишається до 30 тис. га незібраної кукурудзи, яку починають косити лише в середині травня. Так роблять великі підприємства.

— Такий метод не пропагуємо, але сприймаємо його як належить, — говорить Семен Москаленко з управління агропромислового розвитку. — Виник він випадково. Не зуміли вчасно зібрати кукурудзу, та побачили, що на наступний рік вона нормальної якості. Такий метод економічно вигідний, бо не доводиться витрачатися на сушку. Кукурудзу купують на полях ледь не з-під комбайнів. Свіжа копійка йде. Восени кукурудза не буває сухішою 20 відсотків. А зараз вона суха-сухісінька.

Соняшник та буряк на полях не залишають. Через холоди ці культури гинуть.



Зараз ви читаєте новину «Торішню кукурудзу збирають у травні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі