понеділок, 20 червня 2011 00:30

"Тимчасових татуювань не існує, це назавжди"

Автор: фото: Олексій Виноградов
  Світлана Ксенжук робить корекцію татуювання на литці клієнта. Радить, перш ніж зробити тату, знайти ”свого” майстра. Працює у цій сфері 11 років
Світлана Ксенжук робить корекцію татуювання на литці клієнта. Радить, перш ніж зробити тату, знайти ”свого” майстра. Працює у цій сфері 11 років

— Татуювання сьогодні перестали сприймати як щось пов'язане з кримінальним минулим. Зараз воно популярне, бо це спосіб самовираження та компенсації внутрішніх комплексів, — говорить 36-річний Дмитро Рожко, майстер тату з Полтави. — Іноді приходять на вигляд скромні люди й замовляють агресивні малюнки з черепами та кинджалами.

У Дмитра власний салон. Каже, татуювання стали популярними не лише серед чоловіків. Звертаються багато дівчат, жінок. Чимало роблять тату, аби похизуватися на відпочинку.

— Люди йдуть або з власними малюнками, або вибирають у нас із каталогу, — розповідає майстер. — Часто замовляють ієрогліфи, написи. Я запитую, навіщо такий символ, чи розуміє людина його значення. Буває таке, що говорять: хочу ієрогліф, аби було гарно та непонятно. Тоді пропоную вибрати щось інше. Робимо тату з ефектом 3D. Такі малюнки вирізняються об'ємністю та натуральністю. При їх виконанні майстер використовує багато напівтонів. Тату неграм робити найскладніше, — сміється. — Дуже сильно доводиться профарбовувати. Малюнки, які вимагають ювелірного виконання та детальності, тут не пройдуть.

Тату наносять від години й довше. За больовими відчуттями порівнюють з електрофорезом. Людина відчуває поколювання. Жінки кажуть, біль під час процедури схожий на той, що відчувають під час епіляції.

Після того як малюнок зроблено, Дмитро радить місце із зображенням не змочувати, тримати далі від сонячних променів, користуватися мазями для швидшого загоювання. При правильному догляді за 10–14 днів заживе.

Пояснює, вигляд малюнка наполовину залежить від догляду після нанесення. Краще робити татуювання у прохолодну пору року. Про недуги шкіри, онкозахворювання та інші проблеми зі здоров'ям потрібно  повідомляти майстра заздалегідь.

На літо популярними стають малюнки хною.

— Роблять, щоби покрасуватися, — каже Дмитро. — Такі зображення тримаються від тижня до 10 днів. Коштують від 50 гривень.

Полтавські майстри розповідають, тимчасових татуювань не існує.

— Ця байка особливо популярна на курортах, — ділиться майстер тату Світлана Ксенжук, 42 роки. — Сама там заробляла. Але мала клієнтів чи не найменше, бо казала правду, що малюнок з роками не зникне, це назавжди.

Нарівні з тату є великий попит на перманентний макіяж: підкреслення контурів губ, брів, нанесення стрілок на повіки.

— Правильно зроблений татуаж практично непомітний, але обличчя після нього виглядає значно краще, молодше, — пояснює Світлана. — Можна підняти брови, й очі стануть виразніші, чіткішою зробити лінію губ, надати їм кольору.

Радить завжди прислухатися до майстра.

— Приїхала жінка з області на корекцію брів. Вони в неї були дуже негарні, але мої поради змінити форму клієнтка проігнорувала, ще й фарбу вибрала найтемнішу, — згадує. — За кілька тижнів приїхала з того ж села її подруга, ми разом знайшли найкращий для неї варіант. А незабаром зателефонувала мені попередня пані й обурювалася: "З мене все село сміється, кажуть, що у Зіни брови красиві, а у мене ні!".

Майстри салонів нарікають на непрофесійних татуювальників, котрі працюють удома.

— Чим більше "надомників", тим більше в нас роботи. Вони можуть травмувати тіло, глибоко заганяють пігмент, роблять малюнки неякісно,  — говорить Дмитро Рожко. — Кожен день приходять переробляти після них. Але коштує це вже значно дорожче. Ми навіть купили лазер, аби висвітлювати та виводити такі невдалі тату.

— Чотири роки тому зробила татуювання на копчику, — розказує полтавка Вікторія Курочка. — Підібраний ескіз на прохання майстра перемалювала власноруч. Тоді тату обійшлося у 200 гривень. А от подруга робила недавно, заплатила майже 2 тисячі.

Вартість тату визначають за площею нанесення, складністю виконання та витратними матеріалами. Найдешевше — 250 грн. Перманентний макіяж обійдеться від 500 грн. Виведення тату лазером коштує від 50 грн за сеанс. Потрібні п'ять-шість сеансів.

Зараз ви читаєте новину «"Тимчасових татуювань не існує, це назавжди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі