четвер, 12 червня 2008 18:17

Таксисти беруть за зайві 350 метрів на кожному кілометрі

"За звичним маршрутом із мене таксист збирався взяти на 10 гривень більше", — розповідає 34-річна Тетяна Бабенко з Полтави.

Жінка працює приватною нянею. 5 травня вона їхала таксі служби "054" від вул. Лугової до пров. Хорольського на Половках. Лічильник показав 25 грн.

— Я обурилася, почала доводити таксистові, що він рахує неправильно. Той каже: "Давайте 15 гривень". За тарифом служби, подача машини коштує 3,50, кілометр — 1,70. За його лічильником виходить, що я проїхала 12,5 кілометрів.

Пізніше жінка за цим же маршрутом їхала на таксі "074".

— З мене взяли 16 гривень, — каже. — У них посадка коштує 3 гривні, а кожен кілометр — 1,40. За їхнім лічильником, я проїхала 9 кілометрів. Виходить, перший таксист збирався обдурити мене щонайменше на 5 гривень. Якби він був упевнений у своїй правоті, чи поступився б?

Таксист полтавської служби радіотаксі 24-річний Віталій каже, що є кілька способів обдурити пасажира.

— Дехто ставить на колеса шини вужчого діаметру, ніж потрібно за технічними вимогами, — пояснює чоловік. — Під час руху колеса роблять більшу кількість обертів. Оскільки лічильник рахує оберти, то відповідно й суму покаже більшу. Хоча реальний кілометраж буде менший, ніж порахує таксометр.

Якщо при зупинці різко загальмувати, можна накинути зайву гривню.

— Тільки це можна робити на машинах старішого випуску, в яких спідометр на тросику, — каже Віталій. — Ще перепрограмовують таксометри. Послуга коштує 10 гривень. На авторинку на Мотелі є чоловік, який накручує лічильники. Перевіреним таксистам таку послугу пропонують спеціалісти служби, яка встановлює лічильники. У них є пристрій — така чорненька коробочка із двома проводками. Один із них під"єднують до таксометра, а другий — до машини. Кнопками лічильника регулюється вартість.

Результат такого втручання — таксометр показує на табло правильний тариф, а рахує за збільшеним. Підлаштований лічильник можна виявити візуально — під час проїзду він швидко нараховує гроші. Махінації виявляють тоді, коли за звичний відрізок дороги таксист вимагає більшу суму.

На кожному кілометрі таксист може обдурити пасажира на 330–380 м.

Якщо виникає підозра на налаштування лічильника, слід поскаржитися безпосередньо в таксопарк.

Головна автотранспортна інспекція Полтави видає таксистам ліцензії за умови наявності таксометра.

— Для нас головне — щоб лічильник був, — каже начальник служби ліцензування Сергій Лисенко. — А чи правильно він показує, ми не перевіряємо.

Нещодавно державне підприємство "Полтавастандартметрологія" розпочало перевірку наявності в таксистів свідоцтв про повірку лічильників. Їх можна отримати в будь-якому метрологічному центрі України.

— У Полтаві склалася ситуація, коли ніхто не перевіряє правильність показів таксометрів, — пояснює генеральний директор установи Віктор Мирунко. — Це нонсенс. Питання вийшло за межі повноважень державної метрологічної служби. Ми хочемо вирішити питання, щоб наше підприємство уповноважили перевіряти лічильники таксі. Вони занесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, що підлягає повірці. А значить, лічильники мають повірятися.

За номером 567 із мобільного викликають таксі у великих містах

Два роки в Україні працює "Джі-Ес-Ем-таксі 567". Номер 567 працює лише для виклику з мобільних телефонів. Його обслуговують усі оператори мобільного зв"язку.
— Торік із сім"єю їхав із Кирилівки, що на Азовському морі, в Полтаву. У Запоріжжі надумали заїхати в гості до родичів, — розповідає Сергій Онищук, 38 років. — Вийшли на автовокзалі. До родичів треба їхати через усе місто. Із сумками й дитиною в маршрутці не дуже зручно. Вирішили поїхати на таксі. Але зіткнулися з проблемою — не знаємо телефонів міських таксі. А стовбовики запросили дорого. Перехожий підказав подзвонити на 567. Оператор спитав, у якому місті знаходжуся. Потім з"єднав з оператором місцевого радіотаксі. Через 10 хвилин приїхала машина.
Вартість послуги служби 567 — 2 грн за хвилину розмови. Тарифікація посекундна. За даними диспетчерів, середній за тривалістю виклик таксі триває майже 30 сек.
Послуга діє в містах: Алушта, Бахчисарай, Баштанка, Біла Церква, Бердянськ, Бровари, Вінниця, Горлівка, Дніпропетровськ, Донецьк, Енергодар, Євпаторія, Івано-Франківськ, Житомир, Запоріжжя, Керч, Київ, Кіровоград, Кременчук, Кривий Ріг, Луганськ, Луцьк, Львів, Марганець, Маріуполь, Мелітополь, Миколаїв, Нікополь, Нова Каховка, Новоград-Волинський, Одеса, Павлоград, Полтава, Рівне, Севастополь, Сімферополь, Суми, Тернопіль, Ужгород, Умань, Харків, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернігів, Чернівці, Феодосія.

Зараз ви читаєте новину «Таксисти беруть за зайві 350 метрів на кожному кілометрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі