четвер, 03 лютого 2011 17:24

Студенти викидають сміття у вікна

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Начальник Миргородської інспекції з благоустрою Сергій Ананський на смітнику поблизу місцевого керамічного технікуму
Начальник Миргородської інспекції з благоустрою Сергій Ананський на смітнику поблизу місцевого керамічного технікуму

Поблизу Миргородського керамічного технікуму утворився стихійний смітник. Студенти на купу складають сміття. Довкола звалища блукають бродячі собаки, літають ворони. На керівництво технікуму склали протокол про порушення правил благоустрою курортного міста.

— Їхній гуртожиток як великий 5-поверховий житловий будинок. Студенти ж там живуть, і їдять, і п'ють, і стірають. А сміття куди дівають? На кучу. Вчасно б вивозили, то й проблем не було, — розповідає жителька з прилеглої до керамтехнікуму вул. Троїцької.

Студенти сплачують за проживання у гуртожитку. У суму входить також користування комунальними послугами. Керівництво технікуму мало би дбати, аби зібрані відходи вчасно вивозила техніка місцевого підприємства "Спецкомунтранс". Воно цього не робить.

— Штраф за невчасний вивіз сміття передбачений від 850 до 1700 гривень, — розповідає Сергій Ананський, начальник Миргородської інспекції із благоустрою території міста. — 10 лютого цю проблему розглянемо на засіданні адмінкомісії. Не розумію, невже не можна просто відгородити місце для сміття та вчасно його вивозити.

Ця штрафна санкція щодо навчального закладу повторна. У вересні торік його оштрафували на 850 грн.

— Оштрафували Петренка (заступника директора Миргородського керамічного технікуму із господарських питань. — "ГПУ") почом зря. Чоловік не винуватий. Там із гуртожитку сміття мало. Його сюди несуть жителі прилеглих вулиць. З них і питайте, — пояснює працівниця гуртожитку. Не називається.

Місцеві жителі на такі закиди обурюються. Кажуть, через студентське сміття сильно потерпають.

— Та не смішіть стару бабу, що це люди їм сміття зносять. Самі назбирають, а потім на когось кивають, — говорить літня миргородка. — Місяців два тому була буря. Не дивіться, що забор високий. Як підняла їхнє сміття, викинула аж на нашу вулицю і рознесла вздовж дороги.

Студенти кажуть, що платять за проживання у гуртожитку 320 грн у місяць за кімнату. Мешкають по двоє-троє. Пояснюють, купа сміття на території технікуму лежить з нового року.

— І з гуртожитку виносять сміття, і з корпусу, і жителі несуть з усієї округи. Я ж не поставлю сторожа, щоб якусь бабусю не пропустив до сміттєвих баків, — коментує Олександр Колодко, директор Миргородського керамічного технікуму. — Ми ж не проти платити ту нещасну копійку. Раніше у нас стояв старенький прицеп. Сміття скидали на нього і самі вивозили. Хай поставлять більше контейнерів, і всі проблеми вирішаться.

Можуть облити водою

— Скільки років було, що студенти гуртожитку Педуніверситету на вулиці Козака сміття кидали просто у вікна, — розповідає 60-річна Тамара, викладач української мови із Полтави. Свого часу мешкала у цьому гуртожитку. — Лушпиння із картоплі могли викинути. Якісь недоїдки із судочків. Мовляв, щоб собаки доїли. Посмажили яєшню, а шкарлупки у вікно. Справжня тобі Індія. Робили так, бо носити до смітника лінувалися.

Аби привчити студентів до порядку, навпроти гуртожитку поставили великі сміттєві контейнери. Сміття із вікон викидали рідше, але поодинокі випадки траплялися.

Полтавці кажуть, під вікнами інших гуртожитків також ходити небезпечно. Можуть кинути використаним презервативом або жартома облити водою.

Зараз ви читаєте новину «Студенти викидають сміття у вікна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі