четвер, 10 січня 2008 19:08

Штучний сніг почали розкидати у Стасях

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Директор гірськолижної бази ”Корчак” у селі Стасі Диканського району Володимир Липко показує ”ратрак”, що розгортає і втрамбовує сніг
Директор гірськолижної бази ”Корчак” у селі Стасі Диканського району Володимир Липко показує ”ратрак”, що розгортає і втрамбовує сніг

Минулого вівторка на гірськолижній базі "Корчак" у селі Стасі Диканського району почали засипати снігом першу доріжку. Час її відкриття залежатиме від погоди, бо штучний сніг вироблятимуть за температури не нижче 10 градусів морозу.

— Якщо буде відлига — усе пропало. Три роки тому півгори снігу змив дощ. Штучний сніг — це дуже дорого, — розповідає директор бази Володимир Липко, 59 років. — Куб води коштує 5 гривень, а нам треба тисячі кубів. Поки укладемо сніг на одну доріжку і відкриємося. Підзаробимо грошей — і вкриємо інші три.

На вершині гори стоїть машина, схожа на комбайн.

— Це "ратрак", — показує Липко. — Він розгортає і утрамбовує сніг. Машина дуже старенька. Купили її сім років тому за кордоном за три тисячі доларів. Це копійки, бо нова коштує 80 тисяч євро.

До половини схилу втрамбували сніг товщиною 30 см. Далі він звалений у купу. Внизу "пушки", що розкидають сніг. Позаду до них приєднані два пожежні рукави. З них подається вода і пара, що конденсується і утворює сніг. Сніг не потрібно поновлювати. У разі відлиги він кілька днів витримує +4...+5°С.

На території бази розміщено пункт прокату, перевдягальня і кафе. З цінами поки не визначилися, але порівняно з минулорічними вони зростуть на 10%.

Разовий талон на один підйом коштував 3 грн. Абонемент на годину з понеділка до п"ятниці — 23 грн, у вихідні — 25 грн. Півтори години коштували відповідно 28 і 35 грн, дві години — 35 і 40 грн, три — 45 і 50 грн. Для дітей до семи років послуги канатної доріжки безкоштовні за умови оплати послуг інструктора. Для дітей до 14 років знижки 50%. Індивідуальні заняття з інструктором коштували 50 грн, для двох осіб старше 9 років — 75.

База працюватиме до 22.00 або до півночі, за бажанням відвідувачів. Усі доріжки освітлюються.

На пункті прокату 200 пар лиж зі спеціальним взуттям і сноуборди. Спорядження оновили два роки тому.

— Це французька фірма "Соломон", — директор бере з полиці взуття для лиж. — Такі десь півтори тисячі гривень коштують.

Уздовж стелажів стоять лижі різної величини.

— Лижі повинні бути на 15–20 сантиметрів нижче зросту людини. Вони багатошарові та окантовані гострим металом. Для гірських лиж траса щільно трамбується.

Усі лижі вужчі посередині та розширені в обидва боки.

За поламані платиться повна вартість. Одна пара без кріплення коштує від 2 до 5 тис. грн. Кріплення — 700–800 грн.

На спорядженні є спеціальна шкала для фіксації ваги тіла.

— Тут накручується вага лижника, — показує на циферблат. — Коли ви падаєте, чого не уникнеш, навантаження зменшується, і лижі відстібаються від чобіт.

На базі також є санінструктор. У разі травми він надає першу невідкладну допомогу.

— Та у вас швидше ноги зламаються, — жартує Липко. — Щоб зламати лижі, я не знаю, що треба робити. Тут в основному катаються любителі. Був трамплін, але ми його розламали через травматизм.

Зараз ви читаєте новину «Штучний сніг почали розкидати у Стасях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі