четвер, 10 лютого 2011 17:06

Собачий притулок зробили на смітнику

Автор: фото: Ольга ПАЛІЙ
  Працівник звалища Федір Примолений доглядає собак, які живуть у клітках
Працівник звалища Федір Примолений доглядає собак, які живуть у клітках

У Лохвиці почали відловлювати бродячих псів. Їх тримають у дерев'яних клітках на місцевому звалищі. Якщо за 20 днів ніхто не захоче взяти тварину з притулку, стерилізуватимуть і відпускатимуть.

— За порадою Асоціації міст України організували виготовлення вольєрів, — розповідає мер Лохвиці 36-річний В'ячеслав Демчук. — У клітках тварини живуть під охороною сторожів, їх годують і стерилізують. Оголошуємо людям, що можна взяти собаку. Бажаючі вже є. Стерилізацію проводять працівники фірми з Полтави, з якими ми заключили договір.

Собак відловлюють сачком, до притулку доставляють у мішку. За два дні робітники спіймали двох дорослих і чотирьох молодих тварин.

Притулок розміщений на новому сміттєзвалищі. За псами доглядає 53-річний Федір Примолений, який також слідкує за порядком на старому звалищі.

— Оце несу їм харчі, назбирав серед сміття, — показує Федір Михайлович пакет. — Поки що з міськради ні їжі, ні грошей не поступило. Спасибі, у продуктових магазинах не відмовляють допомогти. Ковбаси цвілої качалку дали, там хлібину позавчорашню. Але постійно просити незручно. Може, хто збирається викинути продукти, то хай приносять до мого вагончика на старому звалищі. У сторожці є плита, на якій зможу варити псам їжу.

У розділеній перегородками дерев'яній клітці окремо сидять дорослі й молоді собаки. Клітка може вмістити до 20 псів. Справляють нужду в щілини в підлозі. Мер говорить, при потребі притулок розширять.

Загалом у Лохвиці 200–300 бродячих псів, вони блукають найчастіше там, де підгодовують — біля базару, автостанції, лікарні, підприємств, гаражів.

— 9 січня на мене троє собак напали, коли на роботу йшов уранці, — показує ногу місцевий 36-річний Олександр Кононенко. — Вкусила та, що в нашийнику була. Штани порвані, кров запеклася. Знайшов господаря, попросив два тижні слідкувати за твариною, щоб дізнатися, чи не хвора на сказ. Я проти гуманного ставлення до тварин. Про собак піклуємося, а принести води одинокій бабушці забуваємо. Бродячих псів треба знищувати. Інакше покусаних і скалічених людей побільшає. Тоді й хазяї менше відпускатимуть своїх собак погуляти.

Домашніх псів розривають вовки

Два тижні тому на в'їзді до села Великі Будища Гадяцького району вовки розірвали псів біля бурової станції.

— Сторож почув страшний гавкіт і вийшов на вулицю подивитися, що робиться, — розповідає місцева, називатися відмовляється. — За пару кроків вовки билися з собаками. Одному відгризли голову. Чоловік злякався, заскочив у сторожку. Підпалював газети і кидав через вікно. Вовки відступили. Так багато їх у нас ще не було. Люди казали, навіть удень бачили на краю села. Як собака зірветься з цепу — щитай пропала. Вовки відгризають голову, а псину з'їдають.

Хижаки живуть у лісосмузі, неподалік сіл Великі Будища і Ціпки. Селяни звернулися до єгерів, але вистежити їм не вдалося.

Зараз ви читаєте новину «Собачий притулок зробили на смітнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі