понеділок, 18 серпня 2008 17:01

Шестиметровий рушник вишивають у Хитцях

На Гадяччині в Хитцях жінки із сіл району по черзі вишивають 6-метровий рушник. Робота присвячена 350-річчю підписання Гадяцького договору.

— Ювілейний рушник побував у 12 майстринь, — каже вчитель історії Хитцівської школи Людмила Зубко. — Жіночки його вишивають, незважаючи на сезон городів. Бажаючих чимало. Моя сусідка питала, коли їй принесу. Я пообіцяла. Та бачу, що до неї, мабуть, черга не дійде. А давати всім по хрестику — нереально.

Рушник завширшки 75 см. На білому полотні вишивають хрестиком чорними й червоними нитками муліне. Їх купували в Києві.

— Три метри полотна, яке розрізали навпіл та зшили, подарував колишній мер Гадяча Микола Гайдамака, — розповідає Зубко. — У його дружини є магазин тканин.

За місяць роботи жінки вишили половину рушника. Днями нанесуть напис "Гадяцький договір" та рік його підписання — 1658. На другій половині — зображення гетьмана Івана Виговського. По краях залишили місце для бахроми.

Візерунок для рушника на основі старовинних вишиваних матеріалів трьох сіл Хитці, Книшівка та Сари Гадяцького району скомпонував Григорій Кисіль, викладач декоративно-ужиткового мистецтва Гадяцького училища культури. Чоловік для вишивки хрестиком виготовляє схеми портретів видатних людей України, Полтавщини, ікони.

— Несу рушник місцевій вишивальниці Катерині Остапенко. Вона вишиватиме написи складним шрифтом, — продовжує Зубко. — Жінки, яким не вистачило роботи над ювілейним виробом, можуть приєднатися до вишивання рушника до свята трьохсотріччя села Красна Лука Гадяцького району. На полотні зобразять 300 маківок. Ескіз рушника розробляв Григорій Кисіль. У Красній Луці жінки сказали, як закінчимо картоплю, почнемо.

Гадяцький договір — угода, укладена 16 вересня 1658 в Гадячі за ініціативи гетьмана Івана Виговського між Річчю Посполитою та Гетьманщиною. Вона передбачала входження України до складу Речі Посполитої під назвою "Великого Князівства Руського" як третього рівноправного члена союзу Польщі і Литви.

Зараз ви читаєте новину «Шестиметровий рушник вишивають у Хитцях ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі