четвер, 03 липня 2008 18:19

Розібрана деревківська церква мала п"ять бань

Автор: фото: Ірина ЧАЙКА
  Священики освячують щойно встановлений хрест у селі Деревки Котелевського району. На його місці колись була церква Казанської Божої Матері. На відбудову грошей немає
Священики освячують щойно встановлений хрест у селі Деревки Котелевського району. На його місці колись була церква Казанської Божої Матері. На відбудову грошей немає

29 червня в селі Деревки Котелевського району до Дня села на місці зруйнованої за радянських часів церкви Казанської Божої Матері встановили хрест. На його освячення приїхали шість священиків із району.

Поставити пам"ятний знак запропонував митрофорний протоієрей Котелевського благочинного округу Василій Довганич. Дерев"яний лакований хрест заввишки 3 м виготовили за кошти сільради, місцевого сільськогосподарського товариства та спонсорів. Зробили металеву огорожу. Посадили квіти.

1951 року церкву в Деревках розібрали. Із цегли побудували школу в Котельві. Відтоді деревківці не мали храму. Кілька років тому відбудували старе складське приміщення. Там обладнали церкву. Її назвали Свято-Казанською.

Директор місцевого сільськогосподарського товариства Володимир Рибак на освяченні пообіцяв односельцям придбати для церкви бані.

Люди розповідають, що зруйнована церква Казанської Божої Матері була найкрасивішою на Полтавщині.

— Храм був викладений із червоної цегли, — згадує місцевий житель 72-річний Іван Цигрик. — Церква була високою. Будували її п"ять років за гроші деревківців. Закінчили роботи в 1912 році.

Чоловік каже, що церква мала п"ять бань — велику та чотири менших. У роки війни на дзвіниці заховався німецький кулеметник. Звідти він бачив усе село.

Зараз ви читаєте новину «Розібрана деревківська церква мала п"ять бань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі