четвер, 06 серпня 2009 17:52

П"яницю треба покласти на бік

— Буває, лежить чоловік п"яний на вулиці, й ніхто не підійде. Усі обминають, — говорить полтавець 30-річний Віктор Бондаревський. — Я би підійшов допомогти чоловіку, але не знаю, чим йому можна зарадити.

— Якщо людина допилася до того, що не контролює свої дії та втрачає свідомість, — це вже алкогольне отруєння, — пояснює Любомир Ткач. — Просто п"яна людина поводитиметься неадекватно, але все одно залишатиметься при тямі.

Лікар каже, організм завжди намагається позбутися отрути, яка потрапляє до шлунка. У п"яниці виникає рефлекторна блювота. Якщо людина при тямі — це безпечно. Якщо ні — вона може захлинутися власним блювотинням.

Не можна лишати на сонці

— Блювотні маси потрапляють у легені та спричинюють зупинку дихання, — зауважує Ткач. — Аби цього не трапилося, потрібно людину покласти на бік. Щоби положення було стійке, одну руку їй згинають у лікті та кладуть під голову. Ногу, що знизу, випрямити, а ту, що зверху, — зігнути в коліні та вперти в землю. Тоді ризик мінімальний.

У спеку не можна залишати п"яного на сонці. У холодну пору слід перемістити людину до теплого приміщення.

Зараз ви читаєте новину «П"яницю треба покласти на бік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі