четвер, 12 листопада 2009 18:10

Продуктами з підпільних цехів можуть торгувати в супермаркетах

Автор: фото надане ГУ МВС України в Полтавській області
  Міліціонери на одному зі складів на Центральному ринку Полтави виявили підпільний цех із соління риби. Підприємець привозив свіжі оселедці з Харкова та солив їх. Пластикові баки з рибою стояли на складі серед бруду та сміття. Чоловік каже, що мав постійни
Міліціонери на одному зі складів на Центральному ринку Полтави виявили підпільний цех із соління риби. Підприємець привозив свіжі оселедці з Харкова та солив їх. Пластикові баки з рибою стояли на складі серед бруду та сміття. Чоловік каже, що мав постійни

У вихідні міліціонери Кременчука виявили на околиці міста підпільний цех, де виготовляли сир. Таких цехів по області суттєво побільшало.

Виробництво сиру в Кременчуці налагодила місцева 41-річна Ольга. В орендованому приміщенні в бруді та смороді виготовляли копчений сир-"косичку". Для етикеток на продукцію жінка використовувала торгові марки, не запатентовані за її товариством. Із цеху правоохоронці вилучили 310 кг готового сиру на 10 тис. грн.

— Люди хочуть швидких та легких грошей, — говорить Юрій Сулаєв з обласної міліції. — Підпільні цехи виявляємо щотижня. Переважно в них виготовляють продукти харчування.

Здебільшого це молочні продукти, зокрема сири. У Полтаві на Центральному ринку міліціонери натрапили на підпільний цех, де солили рибу. Також нещодавно виявили склад, де зберігали курячі стегенця, завезені в Україну без документів. Понад сотню кілограмів фаршу, виготовленого незаконно, правоохоронці вилучили в одному з міських супермаркетів. У Кременчуці діяли також підпільні хлібопекарні, ковбасні цехи.

— Лише в Чутівському районі закрили чотири цехи, де кавказці виготовляли сири, — продовжує Сулаєв. — Організували виробництво в сільських хатах. Продавали сотні тонн через оптові бази Харкова та Дніпропетровська. Велика частка сиру продавалася в області. Підробленими продуктами торгували не лише на ринку та в дрібних магазинах, а й у великих супермаркетах.

Вилучену з підпільних цехів продукцію відправляють на експертизу. Потім знищують. М"ясні вироби після термічної обробки можуть передавати до собачих притулків.

— Через уживання продуктів із таких цехів можна втратили не тільки здоров"я, а й життя. Та сама молочна сировина. Де гарантія, що для виготовлення сиру не використовують молоко лейкозних корів? — говорить Сулаєв. — У вилученому сирі сулугуні вміст шкідливих речовин перевищував норму в 90 разів.

Правоохоронець додає: підприємці йдуть у тінь, бо не хочуть витрачатися на патенти, лабораторні дослідження та сертифікати відповідності.

Вміст шкідливих речовин перевищував норму в 90 разів

— Уживання таких продуктів може обернутися отруєнням харчовими речовинами, солями важких металів, — каже Андрій Михайлів з обласної санепідемстанції. — Виробники підпільних цехів не дотримуються правил пакування, протиепідемічного режиму. Вони не дезінфікують устаткування.

Аби не придбати такої продукції, в санстанції радять уважно роздивлятися упаковку та етикетку. На ній має бути зазначено виробника, його адресу, термін придатності товару.

— Якщо виник найменший сумнів, просіть показати сертифікат якості продукту, якісне посвідчення виробника та висновок санепідемекспертизи, — говорить Михайлів.

Безпечніше купувати продукти відомих торгових марок. Виробники стежать за своєю продукцією і роблять усе, аби підробки не потрапляли на ринок. Часто фальсифікат можна придбати в невеликих крамницях, на ринку в торговців, які не мають сертифікатів на продукти.

Зараз ви читаєте новину «Продуктами з підпільних цехів можуть торгувати в супермаркетах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі