четвер, 31 березня 2011 18:57

Пожежі на торф'яниках гасять тижнями

— Ще тепла немає, а торф'яники вже горять. Вийдеш на край села — зарево видно і димом тягне, — каже 49-річна Валентина Дяченко із села Зубані на Глобинщині. — Хоч протигази одягай.

Щороку в Глобинському, Семенівському й Оржицькому районах горять торф'яники. Найбільша глибина залягання торфу — півметра.

— Торф'яники підпалюють самі люди, — каже Світлана Рибалко з Полтавського обласного управління МНС. — Зараз прибирають свої угіддя, спалюють сміття, випалюють торішню стерню на пасовиськах. Самі по собі торф'яники не загораються, для цього потрібна надто висока температура. Інколи причиною пожежі може стати скельце. Пропускає сонячні промені, підпалює суху траву. Загасити торф'яник складно. Буває, хлопці тижнями працюють на одній ділянці.

Медики кажуть, дим від торф'яників небезпечний. Вуглець і чадний газ проникають у бронхи та легені, спричиняють ішемічну хворобу серця. Отруєння чадним газом призводить до головного болю, непритомності.

Зараз ви читаєте новину «Пожежі на торф'яниках гасять тижнями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі